Пропускане към основното съдържание

Варненски съдия отказа да вкара в ареста изпечени алоизмамници

Варненският съдия Антони Николов, който си спечели скандална слава, след като осъди условно педофил, изнасилвал и блудствал с деца от същия пол, продължава да бъде все така странно снизходителен към извършители на престъпления с висока опасност. Въпросният магистрат, за когото ще бъде твърде пресилено да се каже, че е надянал черната тога, за да брани обществения интерес съобразно закона, отново не е изневерил на "либералния" си стил и е пуснал под парична гаранция безскрупулни и нагли телефонни измамници. 

Скандалните определения на съдия Антони Николов, председател на II състав във Варненския районен съд, дадоха основание на Прокуратурата да ги атакува пред Окръжния съд. По този начин държавното обвинение във Варна действа и след кощунствената условна присъда на педофила, който впоследствие се обеси, а делото бе прекратено заради смъртта на подсъдимия.

Районната прокуратура във Варна протестира днес срещу определената мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 500 лева и настоява обвиняемата Лиляна Ангелова от Варна, срещу която е повдигнато обвинение за извършени телефонни измами – продължавано престъпление по чл. 209, ал. 1 от НК, да бъде с мярка за неотклонение "задържане под стража". Деянието, в което е обвинена 71-годишната  пенсионерка, се наказва с лишаване от свобода от 1 до 6 години. 

Държавното обвинение атакува пред въззивния съд и паричната гаранция в размер на 750 лева на обвиняемия за телефонна измама Пламен Т. от Търговище. 34-годишният мъж въвел в заблуждение възрастна жена да даде пари, за да съдейства на полицейска операция. Той е бил задържан непосредствено, след като взел сумата от 1214 лева от 65-годишната варненка. Престъплението е извършено на 13 септември 2017 г., когато жената хвърлила през балкона парите след телефонно обаждане. След срока на полицейското задържане с постановление на наблюдаващия досъдебното производство прокурор Пламен Т. е задържан за срок до 72 часа.

Според съдията Антони Николов обаче нямало опасност обвиняемият да се укрие, тъй като имал постоянен адрес и семейство с 3-годишно дете, както и да извърши друго престъпление. В съдебното заседание Пламен Т. представил договор, че работи на пристанището във Варна. Районната прокуратура не споделя изводите на съда. Обвиняемият може да продължи престъпната си дейност, защото съществуват оперативни данни, че с телефонни измами се е занимавал и преди.

Алоизмамницата Лиляна Ангелова е била задържана на 12 септември 2017 г. на ул. "Тодор Влайков" във Варна в момент на получаване на сумата от 9225 лева,  хвърлени през терасата на пететажна кооперация от заплашвана по телефона възрастна жена. Пред разследващите обвиняемата обяснила, че изпълнявала нарежданията на непознат за нея мъж. 

В хода на разследването било установено, че пенсионерката е съпричастна към още 8 телефонни измами, извършени в периода от юни до средата на месец септември тази година. Районната прокуратура във Варна обединила досъдебните производства по тези случаи, при които от различни хора – предимно възрастни и пенсионери, Лиляна взела чрез измама по телефона сума в размер на близо 24 000 лева и около 100 грама златни накити.

Това далеч не са единствените примери за "кривосъдие" в определяния от юристи като "будоар" Варненски районен съд, в който пожизнено са трудоустроени самодейни актриси, танцьорки, гребкини и всякакви други "корифейки" на правната мисъл, завършили твърде съмнителни вузове. За сметка на това просторечната им шефка Ерна Жак Якова-Павлова постоянно се обучава в чужбина на издръжката на фондация "Америка за България". Същата се изявява и като асистентка по наказателно право във ВСУ "Черноризец Храбър", въпреки че името ѝ, странно защо, не фигурира в списъка на преподавателите в официалния сайт на университета.

Коментари







Популярни публикации от този блог

Варвара вари, Сава пече, Никола гости посреща (автентични рецепти)

Народният празничен календар на българина и свързаните с него обичаи и обреди, макар и позабравени в последните десетилетия, играят изключително важна роля за опазване и укрепване на националното ни самосъзнание. В забързаното си компютърно ежедневие все по-често пропускаме да осъзнаем смисъла и символиката на важни календарни празници, почитани от нашите родители и прадеди. Календарните празници и обичаи са свързани с определени моменти от годишната смяна на сезоните. В края на годината те навлизат в т.н. зимен цикъл – празници, чиито гадания и предсказания говорят за предстоящата стопанска година, за здравето и благополучието в семейството. Някои определят наскоро отминалия Андреевден (30 ноември) за начало на зимните празници, но по-разпространена е представата, че  „Варвара завървява празниците”, тоест след нея идват и другите празници. Трите последователни празника: Света Варвара (4 декември), Света Сава (5 декември) и Свети Никола (6 декември) слагат началото на коледно

Потапяне в дълбините на Вълшебния извор (снимки)

Вълшебният извор, град Девня Мнозина може би са чували за древния Вълшебен извор и за печалната съдба  на неговите братя и сестри, които сега текат хлорирани през варненските чешми и захранват с вода девненските заводи. Не са малко и онези, които са имали щастието да посетят това райско кътче на природата край горното течение на река Девня, в което според древните предания наистина са се случвали чудеса (виж легендата най-долу).  Група любители на подводните приключения обаче са имали щастието да видят отблизо причудливото дъно на извора дълбок, където "вечна младост спи", както се пееше в една песен на "Щурците".  Водолазите са се гмурнали в дълбините на Вълшебния извор още през пролетта на 2014 година, заснели са с подводна камера своето приключение и са се тагнали в приятелската компания на Вълшебен извор .  "Най-близо до себе си"  –  това е лаконичният коментар на Таня Николова за усещането от потапянето в подводната и-реално

"Агрополихим" тиражира нагли лъжи след протеста на работниците

Работници в химическия завод "Агрополихим" в Девня са потресени от неистините, които се тиражират в публичното пространство след спонтанния протест срещу ниските възнаграждения и опасните условия на труд. В публикация на сайта "Нова Варна" с дата 21 март от "Агрополихим" заявяват, че такъв протест е нямало, а показаното от "Девня – древна и модерна" било "обичайна гледка всеки работен ден между 11:30 и 13:00 часа, когато работещите са в обедна почивка".   Същевременно "Нова Варна" цитира свой източник, според който всички, които "обичайно" са си стояли навън в обедната почивка на 15 март, са наказани административно и няма да получат премия през месец май . Тази информация провокира репортер да отправи и въпроса дали има наказани сред тези "обичайно" стоящи си навън, но от "Агрополихим" не дават конкретен отговор.  На всичкото отгоре от завода са си позволили да излъжат официално, че