Пропускане към основното съдържание

Станцията в Девня спря да работи след последното наднормено замърсяване на въздуха


Автоматичната измервателна станция (АИС) "Изворите" в Девня не функционира нормално от 21 август, понеделник, показва справка в сайта на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС). Припомняме, че предния ден – 20 август, неделя, станцията отчете наднормено замърсяване на въздуха по показателя "фини прахови частици", което бе третото регистрирано за месеца. 

На следващия ден обаче анализаторите на съоръжението излизат извън строя поради "нарушен работен режим на климатичната инсталация", сочи бюлетинът на ИАОС за качеството на въздуха, от който става ясно, че на 21 август не са работили датчиците за замерване концентрациите на въглероден оксид и серен диоксид. 
На 22 август, вторник, вече няма и данни за силно отровния азотен диоксид, като причина за това се изтъква "прекъсване на елзахранването". Същото остава положението и на 23 и 24 август – сряда и четвърък, а за 25 август, петък, от ИАОС са доста по-лаконични, отбелязвайки само, че са изключени част от анализаторите (неясно кои) "поради нарушен работен режим на климатичната инсталация". Тази информация е относима и за 26 август, събота, както и за 27 август, неделя, като отново не се сочи кои анализатори остават изключени, въпреки че бюлетините и сводките по дефиниция трябва да са пунктуално написани, тоест да съдържат свръхточни и достатъчно изчерпателни данни. 
За денонощието на 28 август, понеделник, се сочи, че в ИАОС не постъпва информация от анализаторите за азотен диоксид, серен диоксид и въглероден оксид поради технически причини. Същият довод се навежда и за 29 август, вторник, като в бюлетина е упоменато, че няма данни само от анализатора за азотен диоксид. Положението остава без промяна и на 30 август, сряда, и на  31 август, четвъртък. 

Информацията за 1, 2 и 3 септември ще бъде генерирана в сайта на ИАОС чак в понеделник, тъй като очевидно там няма дежурни през почивните дни. Агенцията явно не разполага и с аварийно-технически екипи през делничните дни, защото е факт, че не са предприели своевременни действия, за да си оправят климатика, от който зависи изправността на анализаторите. Така в продължение на 11 дни, засега, обществеността няма информация за качеството на въздуха в Девня.   

Справка за газовете, които АИС "Изворите" не е измервала в периода 21 – 31 август: 


Азотният диоксид е основна съставка от азотната киселина, която се произвежда в тонове всяка година. Той е червеникаво-кафяв токсичен газ с характерна остра миризма. Симптомите на отравяне (белодбробен оток) са склонни да се появят до няколко часа след вдишване на ниска, но потенциално фатална доза.  


Въглеродният оксид е газ без цвят и мирис, с молекулна маса 28 g/mol (по-лек от въздуха). При висока концентрация газът е опасен за хората и животните, като вдишването води до задушаване и може да причини смърт.  


Серният диоксид е безцветен газ с остра и задушлива миризма, който е по-тежък от въздуха. Вдишването му води до бърза реакция с водата от мукозните мембрани и се превръща в сериста киселина (H2SO3), която от своя страна силно дразни лигавиците. В зависимост от концентрацията може да се наблюдава повишено съпротивление на дихателните пътища, кихане, кашляне, а при по-високи дози – и смърт.     






Популярни публикации от този блог

Варвара вари, Сава пече, Никола гости посреща (автентични рецепти)

Народният празничен календар на българина и свързаните с него обичаи и обреди, макар и позабравени в последните десетилетия, играят изключително важна роля за опазване и укрепване на националното ни самосъзнание. В забързаното си компютърно ежедневие все по-често пропускаме да осъзнаем смисъла и символиката на важни календарни празници, почитани от нашите родители и прадеди. Календарните празници и обичаи са свързани с определени моменти от годишната смяна на сезоните. В края на годината те навлизат в т.н. зимен цикъл – празници, чиито гадания и предсказания говорят за предстоящата стопанска година, за здравето и благополучието в семейството. Някои определят наскоро отминалия Андреевден (30 ноември) за начало на зимните празници, но по-разпространена е представата, че  „Варвара завървява празниците”, тоест след нея идват и другите празници. Трите последователни празника: Света Варвара (4 декември), Света Сава (5 декември) и Свети Никола (6 декември) слагат началото на коледно

Потапяне в дълбините на Вълшебния извор (снимки)

Вълшебният извор, град Девня Мнозина може би са чували за древния Вълшебен извор и за печалната съдба  на неговите братя и сестри, които сега текат хлорирани през варненските чешми и захранват с вода девненските заводи. Не са малко и онези, които са имали щастието да посетят това райско кътче на природата край горното течение на река Девня, в което според древните предания наистина са се случвали чудеса (виж легендата най-долу).  Група любители на подводните приключения обаче са имали щастието да видят отблизо причудливото дъно на извора дълбок, където "вечна младост спи", както се пееше в една песен на "Щурците".  Водолазите са се гмурнали в дълбините на Вълшебния извор още през пролетта на 2014 година, заснели са с подводна камера своето приключение и са се тагнали в приятелската компания на Вълшебен извор .  "Най-близо до себе си"  –  това е лаконичният коментар на Таня Николова за усещането от потапянето в подводната и-реално

"Агрополихим" тиражира нагли лъжи след протеста на работниците

Работници в химическия завод "Агрополихим" в Девня са потресени от неистините, които се тиражират в публичното пространство след спонтанния протест срещу ниските възнаграждения и опасните условия на труд. В публикация на сайта "Нова Варна" с дата 21 март от "Агрополихим" заявяват, че такъв протест е нямало, а показаното от "Девня – древна и модерна" било "обичайна гледка всеки работен ден между 11:30 и 13:00 часа, когато работещите са в обедна почивка".   Същевременно "Нова Варна" цитира свой източник, според който всички, които "обичайно" са си стояли навън в обедната почивка на 15 март, са наказани административно и няма да получат премия през месец май . Тази информация провокира репортер да отправи и въпроса дали има наказани сред тези "обичайно" стоящи си навън, но от "Агрополихим" не дават конкретен отговор.  На всичкото отгоре от завода са си позволили да излъжат официално, че