Отрупани маси с всевъзможни домашни ястия и специалитети, апетитни аромати, много настроение и хубава музика белязаха първата по рода си кулинарна изложба в Девня, която се проведе в рамките на Пролетния празничен календар на общината.
Специален гост на своеобразния гастрономически фестивал бе участникът в първото издание на предаването "Мастър шеф" Стефан Стефанов, който влезе в ролята на учител по готварство на три отбора дами.
Дворът на Дневния център за хора с увреждания (ДЦХУ), който домакинства събитието, се превърна в апетитна градина на кулинарните вълшебства. Жители от цялата община бяха донесли своите готварски и сладкарски специалитети, които подредиха на дълги трапезни маси.
Бохча със свински кебап, сладкиш с форма на агънце, селски хлябове и погачи, баници, мъфини, пурички, курабийки, кифлички, кремове, торти, кексове и всевъзможни сладки изкушения привлякоха погледите на посетителите и възбудиха техния апетит.
Преди множеството да нападне масите обаче трябваше да мине официалната и състезателната част. Заместник-кметът Донка Йорданова откри кулинарния фестивал и заедно с комуникационния експерт Десислава Джипова от "Девня Цимент" влязоха в ролята на водещи.
След това момичетата от местната група за модерен балет "Тиера“ вдигнаха осезаемо градуса на емоцията и предизвикаха бурни аплодисменти.
Пред множеството кметът Свилен Шитов призна, че не си пада по готвенето, но за сметка на това е овладял кулинарните тайни на барбекюто. Градоуправникът подхвърли идеята Девня да домакинства и на състезание по приготвяне на агнешка курбан чорба, тъй като градът открай време се слави като Меката на традиционното българско ястие.
Безспорно най-голямото предизвикателство за дамите с кулинарни заложби бе възможността да готвят под диктовката на майстор готвача Стефан Стефанов.
Асистент на "мастър шефа" стана и кметът Свилен Шитов, който се включи в приготвянето на гюзлеме и се справи отлично със сгъването на корите в триъгълни форми.
Далеч по-сложно бе при дамите, които трябваше да приготвят свинска пържола с качамак и зеленчукова гарнитура, а наред с това и гюзлеме. Шестте кандидатки, които се престрашиха да готвят редом до "мастър шефа", бяха разделени в три отбора – ДЦХУ, с. Кипра и Община Девня.
Жените трябваше да пълнят маслини със сирене и пикантна наденица, след което да ги панират, да карамелизират моркови и да забъркат специален сос, който съдържаше масло, мащерка, дафинов лист, лук, чесън и кокал от пържолата.
След като оставиха всички продукти да се задушат, в получения сос те добавиха бира и брашно. Пържолата нарязаха на решетка от двете страни, потопиха я в белтък и я овкусиха със специална подправка на "мастър шефа", след което я опържиха.
Качамакът на отбора на ДЦХУ-Девня |
Майстор готвачът оцени високо специалитетите на трите отбора, които получиха специални награди и грамоти от името на Община Девня.
Отборът на Община Девня |
Отборът на село Кипра |
С грамоти и цветя бяха отрупани всички участници в кулинарната изложба, които превърнаха делничния ден във вкусен празник.
След като публиката и участниците хапнаха дружно, последва и веселбата, гарнирана с народна музика, хора и много настроение.
Коментари
Публикуване на коментар
Спазвайте добрия тон, не отправяйте обиди и клевети, както и лични нападки, основани на завист и реваншизъм. Няма да се толерират коментари и публикации, насаждащи омраза, както и такива, засягащи достойнството на личности или групи хора на национална, етническа, расова, религиозна, възрастова, професионална (съсловна), сексуална и друга основа. Пишете грамотно и на кирилица (изключения за латиница се допускат само ако потребителят заяви, че няма техническа възможност да използва кирилица на своя компютър или смартфон). Не се допускат рекламни съобщения, обяви и коментари, които нямат допирни точки с темата, както и всякакъв вид спам. Ще бъде изтривано и всякакво съдържание, свързано с насилие, фанатизъм, порнография или в нарушение на общите правила за ползване на Blogger.