Пропускане към основното съдържание

Прокуратурата разследва активно палежа на общинското пазарче в Девня

Досъдебно производство за умишлен палеж, засега срещу неизвестен извършител, е образувала Районната прокуратура в Девня след пожара на общинското пазарче на ул. „Здравец“ в града. Извършват се активни процесуално-следствени действия и на този етап не може да се предостави повече информация, защото това би навредило на разследването, заявиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура – Варна.  При пожара срещу Разпети петък, освен търговските маси и навеса на пазарчето, са обгорели и две дървета, установи репортерска проверка.  
Междувременно паралелно разследване на „Девня нюз“ очерта една основна версия за палежа, която няма нищо общо с пияни и надрусани тийнейджъри, козунаци и зарзават, но отново е свързана, макар и непряко, с конкурентната среда. Факт е, че развъртяната търговка Милена е подбивала цените на различни стоки и продукти, но не дъмпингът е причината за опожаряването на общинското имущество. Ако беше така, конкуренцията щеше да запали складчето със стоката на търговката, а не празните маси. Разследващите обаче трябва да установят пречила ли е конкретно на някого търговската дейност на Милена и нейния брат, ако да – как точно, има ли документални данни за това и др. 
Иначе обитателят на къщата срещу опожарения общински имот не е бил буден по време на палежа, но пък своевременно е бил събуден, за да измести колата си, която е била паркирана в опасна близост до лумналите пламъци, научи още „Девня нюз“. 
Със сигурност извършителят на тежкото криминално престъпление не е попаднал в обхвата на камерите на Часовниковата кула под пазарчето, защото маршрутът му не минава от там, разказаха добре запознати със случая. 
Ако извършителят бъде установен –  грози го затвор. Съгласно член 330 от Наказателния кодекс „който запали сграда, инвентар, стоки, земеделски или други произведения, гора, машини, рудник или друго имущество със значителна стойност, се наказва за палеж с лишаване от свобода от една до осем години“. 






Популярни публикации от този блог

Варвара вари, Сава пече, Никола гости посреща (автентични рецепти)

Народният празничен календар на българина и свързаните с него обичаи и обреди, макар и позабравени в последните десетилетия, играят изключително важна роля за опазване и укрепване на националното ни самосъзнание. В забързаното си компютърно ежедневие все по-често пропускаме да осъзнаем смисъла и символиката на важни календарни празници, почитани от нашите родители и прадеди. Календарните празници и обичаи са свързани с определени моменти от годишната смяна на сезоните. В края на годината те навлизат в т.н. зимен цикъл – празници, чиито гадания и предсказания говорят за предстоящата стопанска година, за здравето и благополучието в семейството. Някои определят наскоро отминалия Андреевден (30 ноември) за начало на зимните празници, но по-разпространена е представата, че  „Варвара завървява празниците”, тоест след нея идват и другите празници. Трите последователни празника: Света Варвара (4 декември), Света Сава (5 декември) и Свети Никола (6 декември) слагат началото на коледно

Потапяне в дълбините на Вълшебния извор (снимки)

Вълшебният извор, град Девня Мнозина може би са чували за древния Вълшебен извор и за печалната съдба  на неговите братя и сестри, които сега текат хлорирани през варненските чешми и захранват с вода девненските заводи. Не са малко и онези, които са имали щастието да посетят това райско кътче на природата край горното течение на река Девня, в което според древните предания наистина са се случвали чудеса (виж легендата най-долу).  Група любители на подводните приключения обаче са имали щастието да видят отблизо причудливото дъно на извора дълбок, където "вечна младост спи", както се пееше в една песен на "Щурците".  Водолазите са се гмурнали в дълбините на Вълшебния извор още през пролетта на 2014 година, заснели са с подводна камера своето приключение и са се тагнали в приятелската компания на Вълшебен извор .  "Най-близо до себе си"  –  това е лаконичният коментар на Таня Николова за усещането от потапянето в подводната и-реално

"Агрополихим" тиражира нагли лъжи след протеста на работниците

Работници в химическия завод "Агрополихим" в Девня са потресени от неистините, които се тиражират в публичното пространство след спонтанния протест срещу ниските възнаграждения и опасните условия на труд. В публикация на сайта "Нова Варна" с дата 21 март от "Агрополихим" заявяват, че такъв протест е нямало, а показаното от "Девня – древна и модерна" било "обичайна гледка всеки работен ден между 11:30 и 13:00 часа, когато работещите са в обедна почивка".   Същевременно "Нова Варна" цитира свой източник, според който всички, които "обичайно" са си стояли навън в обедната почивка на 15 март, са наказани административно и няма да получат премия през месец май . Тази информация провокира репортер да отправи и въпроса дали има наказани сред тези "обичайно" стоящи си навън, но от "Агрополихим" не дават конкретен отговор.  На всичкото отгоре от завода са си позволили да излъжат официално, че