Пропускане към основното съдържание

Оглавяваната от САЩ коалиция нанесе въздушни удари в Сирия (обзор)

Американският президент Доналд Тръмп е наредил извършването на военен удар срещу Сирия, съобщи той на пресконференция в Белия дом. Действията са в отговор на химическата атака в сирийския град Дума, при която загинаха 50 души, а стотици други бяха ранени. За нея западните държави обвиняват режима в Дамаск, въпреки че Сирия отрича участие.

По време на изявлението си Тръмп обяви химическата атака срещу цивилно население като дело не на човек, а на чудовище. Той се обърна към съюзниците на сирийския президент Башар Асад - Русия и Иран - и ги попита с тази Сирия ли искат да бъдат свързани. Също така изрази надежда отношенията с Москва да се подобрят някой ден.
Веднага след изявлението на американския президент социалната мрежа "Туитър" бе наводнена от гневни съобщения от потребители от цял свят. Появиха се и кадри с експлозии в Сирия. Не са спестени и настояванията Тръмп да бъде отстранен от поста, както и припомняния, че преди подобни военни операция трябва да се поиска одобрение от Конгреса. Също така президентът бе обвинен, че отвлича вниманието от вътрешни скандали като този с уволнения от самия него директор на ФБР Джеймс Коми и адвоката му Майкъл Коен, чийто офис бе претърсен от агенти на Бюрото.
В операцията се включват още Великобритания и Франция. По този повод британският премиер Тереза Мей също направи изявление, в което увери, че целта не е да бъде сменен режимът в Дамаск. Ще бъде направено нужното, за да се избегнат цивилни жертви. Няма алтернатива на тези удари, заяви Мей. Тя призна, че това е първото подобно решение, което взема като британски премиер и не е било взето леко. Лидерът на британските лейбъристи Джеръми Корбин обаче направи остро изявление, като поиска доказателства за вината на Асад.
Изявление по случая направи и френският президент Еманюел Макрон. Червената линия в Сирия бе пресечена, обяви той. Операцията е "срещу нелегалния химически арсенал на Сирия. Париж няма съмнение за вината на Асад", гласи изявлението на държавния глава."
Коресподент на ТАСС съобщи, че експлозиите са започнали в Дамск в 4 часа българско време. За момента няма данни градът да е пострадал сериозно от ударите. Твърди се, че поне 13-14 ракети са били прихванати от противовъздушната отбрана на Сирия. Няма данни руски военни, разположени в Сирия, да са участвали при защитата. Вече се знае, че са атакувани 3 обекта (научно-изследователски комплекс до Дамаск, склад край Хомс и важен команден център в същия район) и ударите към момента са приключили. Използвани са крилати ракети "Томахоук", изстреляни от ескадрения миноносец на военноморските сили на САЩ "Доналд Кук".
В отговор Москва поиска извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, което ще се състои днес около 18 часа българско време. Русия обвинява САЩ в ескалиране на хуманитарната ситуация, в провокиране на нова вълна бежанци и дестабилизиране на световната обстановка като цяло. Позицията на руската страна е, че първо трябва да бъде извършено щателно разследване на обвиненията за химическа атака и след това да се предприемат каквито и да било ответни действия.

Припомняме, че Русия беше заплашила с военни удари, но такива не се състояха. Тя е следила ракетните атаки през двете си бази в Тартус и Хмеймим. По данни на Русия са били изстреляни 103 крилати ракети без да има граждански и военни жертви.
"В Сирия няма никакви обекти за производство на химически оръжия, което беше потвърдено и от Организацията за забрана на химическото оръжие. Този акт на американска агресия свидетелства за незаинтересованост на Съединените щати в обективност на разследването, за стремеж да се провали процесът на мирно регулиране в Сирия и дестабилизиране на ситуацията в Близкия изток. Това няма нищо общо със заявените цели за борба с международния тероризъм", заяви Сергей Рудской, началник на Главно оперативно управление на ГЩ на Русия.
Руският президент Владимир Путин осъди въздушните удари на САЩ, Франция и Великобритания срещу Сирия, съобщава ТАСС. "Русия по най-сериозния начин осъжда нападението над Сирия, където руските военнослужещи помагат на законното правителство в борбата срещу тероризма", пише в официалната позиция на руския президент.

Според Путин със своите действия САЩ още повече задълбочават хуманитарната катастрофа в Сирия. "Носят страдание на мирното население и по същество подпомагат терористите, които 7 години тероризират сирийския народ, провокират нова вълна бежанци от тази страна и региона като цяло", смята руският президент по повод въздушните удари и заяви, че те нарушават международното право.

По-рано Министерството на отбраната на Русия обяви, че няма загинали цивилни при атаката. От Пентагона подчертаха, че целите са били подбрани така, че да се избегнат руски жертви. Властите във Франция също заявиха, че нападението не е насочено срещу съюзниците на Сирия, каквито са Русия и Иран.

Според руския президент САЩ са използвали като предлог за въздушния удар "инсценировка на употреба на химическо оръжие". "Руските военни експерти, които бяха на мястото на мнимия инцидент, не откриха следи от използването на хлор или друго отровно вещество. Нито един местен жител не е потвърдил факта на химическата атака", заяви Путин.

Президентът на Русия смята още, че САЩ, Франция и Великобритания са пренебрегнали изпращането в Сирия на специалисти от Организацията за забрана на химическото оръжие и са предприели военна операция без да дочакат резултатите от разследването.
Сирийският президент Башар Асад заяви в телефонен разговор с иранския си колега Хасан Рохани, че е по-твърдо решен отвсякога да се бори с тероризма в Сирия след ракетните нападения тази нощ на САЩ, Великобритания и Франция срещу сирийски военни обекти, предаде Франс прес.

"Тази агресия само засилва решителността на Сирия да продължи да се бори и да смаже тероризма във всяко кътче на територията", гласи съобщение на сирийското президентство.

Рохани уверил Асад, че Иран ще продължи да подкрепя Сирия и изразил увереност, че агресията няма да отслаби решителността на сирийския народ във войната му с тероризма, предаде Ройтерс. Рохани предупредил, че ракетните удари на западните страни срещу Сирия ще доведат до разрушения в Близкия изток.
"Подобни нападения няма да имат друг резултат освен още разрушения. Американците искат да оправдаят с тези нападения присъствието си в района", казал иранският президент, цитиран от иранската агенция "Тасним".
Използването на химическо оръжие е престъпление. Това заяви българският външен министър Екатерина Захариева след заседание при премиера Бойко Борисов, на което присъстваха още военният министър Красимир Каракачанов и вътрешният Валентин Радев.

"Разглеждаме ракетните удари като еднократна военна операция и като възможност за предотвратяване на нови подобни химически атаки. Считаме, че това е еднократен и ограничен удар срещу бази за производство на химическо оръжие. Смятаме, че тази еднократна акция трябва да предотврати използването на химическо оръжие срещу мирни граждани", обяви министър Захариева, допълвайки, че България не очаква ответен военен удар от страна на Русия. Засега няма непосредствена заплаха за националната ни сигурност, заяви военният министър Красимир Каракачанов.

Захариева съобщи още, че българската страна е била информирана още преди дни за ракетните атаки. Тя призова за деескалация на напрежението и изрази подкрепа за работата на Организацията за забрана на химическите оръжия.
Ударът срещу Сирия беше очакван, тъй като е свързан със способността да се даде съюзнически отговор, когато се пресичат червени линии. Основната цел е да се доведе до намирането на политическо решение на конфликта в Сирия. Това коментира пред БНТ бившият министър на отбраната и експерт по сигурността Велизар Шаламанов.

"България е част от единството на НАТО и трябва да направим своите изводи, тъй като неминуемо ще бъдем свързани с взимането на важни решения. България не трябва да отсъства от общата позиция. Ударите засега ще бъдат спрени, за да бъде чуто посланието и да се търси решение на дипломатическо и политическо ниво", заяви Шаламанов.

Според него началната реакция на Русия е добра индиректна възможност за намиране на решение. На първо място - да бъде спряно използването на химическо оръжие в Сирия. Това не е начало на война, това е сериозен диалог за постигане на нови параметри на сигурността около и в Европа, заяви Шаламанов.

В материала е използвана информация и снимков материал от БНТ, БГНЕС, Нюз.бг, Ройтерс, ТАСС и други източници в Интернет.






Популярни публикации от този блог

Варвара вари, Сава пече, Никола гости посреща (автентични рецепти)

Народният празничен календар на българина и свързаните с него обичаи и обреди, макар и позабравени в последните десетилетия, играят изключително важна роля за опазване и укрепване на националното ни самосъзнание. В забързаното си компютърно ежедневие все по-често пропускаме да осъзнаем смисъла и символиката на важни календарни празници, почитани от нашите родители и прадеди. Календарните празници и обичаи са свързани с определени моменти от годишната смяна на сезоните. В края на годината те навлизат в т.н. зимен цикъл – празници, чиито гадания и предсказания говорят за предстоящата стопанска година, за здравето и благополучието в семейството. Някои определят наскоро отминалия Андреевден (30 ноември) за начало на зимните празници, но по-разпространена е представата, че  „Варвара завървява празниците”, тоест след нея идват и другите празници. Трите последователни празника: Света Варвара (4 декември), Света Сава (5 декември) и Свети Никола (6 декември) слагат началото на коледно

Потапяне в дълбините на Вълшебния извор (снимки)

Вълшебният извор, град Девня Мнозина може би са чували за древния Вълшебен извор и за печалната съдба  на неговите братя и сестри, които сега текат хлорирани през варненските чешми и захранват с вода девненските заводи. Не са малко и онези, които са имали щастието да посетят това райско кътче на природата край горното течение на река Девня, в което според древните предания наистина са се случвали чудеса (виж легендата най-долу).  Група любители на подводните приключения обаче са имали щастието да видят отблизо причудливото дъно на извора дълбок, където "вечна младост спи", както се пееше в една песен на "Щурците".  Водолазите са се гмурнали в дълбините на Вълшебния извор още през пролетта на 2014 година, заснели са с подводна камера своето приключение и са се тагнали в приятелската компания на Вълшебен извор .  "Най-близо до себе си"  –  това е лаконичният коментар на Таня Николова за усещането от потапянето в подводната и-реално

"Агрополихим" тиражира нагли лъжи след протеста на работниците

Работници в химическия завод "Агрополихим" в Девня са потресени от неистините, които се тиражират в публичното пространство след спонтанния протест срещу ниските възнаграждения и опасните условия на труд. В публикация на сайта "Нова Варна" с дата 21 март от "Агрополихим" заявяват, че такъв протест е нямало, а показаното от "Девня – древна и модерна" било "обичайна гледка всеки работен ден между 11:30 и 13:00 часа, когато работещите са в обедна почивка".   Същевременно "Нова Варна" цитира свой източник, според който всички, които "обичайно" са си стояли навън в обедната почивка на 15 март, са наказани административно и няма да получат премия през месец май . Тази информация провокира репортер да отправи и въпроса дали има наказани сред тези "обичайно" стоящи си навън, но от "Агрополихим" не дават конкретен отговор.  На всичкото отгоре от завода са си позволили да излъжат официално, че