Пропускане към основното съдържание

15 девненски ученици получиха сертификати за млади космонавти (снимки)

15 ученици от девненското СУ „Васил Левски“ днес получиха сертификати за успешно премината теоретическа и практическа подготовка в Авиокосмическия център на Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“, който бе домакин на международната детска лагерна смяна Пролетна експедиция „Интеркосмос днес“. Отличията на учениците раздаде лично българският космонавт и изследовател Красимир Стоянов в присъствието на кмета на Девня Свилен Шитов, който бе специален гост на церемонията.
„Радвам се, че сте натрупали знания в областта на астрономията и космонавтиката и ще искам да ги споделите с мен, за да науча и аз нещо повече за необятния свят на Космоса“ – обърна се градоуправникът към девненските ученици. 
Свилен Шитов отбеляза, че за втора поредна година Община Девня изпраща отличници от СУ „Васил Левски“ на престижния учебен лагер в СОК „Камчия“, където малките космонавти съчетават полезното с приятното в модерната и функционална база на комплекса и сред уникалната и съхранена природна среда.  
Учениците се похвалиха на кмета, че са усвоили умения за управление на единствения в Европа интерактивен аналог на спускаемия апарат на космическия кораб „СОЮЗ-ТМА“, с който астронавтите се завръщат на Земята. 
През изминалите дни девненските деца и техни другарчета от други градове са гледали научно-популярни филми в планетариума на комплекса, преминали са през редица практически занятия и специализирани беседи, а през сводобното си време са участвали във викторини и са разпускали в боулинг залата и плувния басейн на комплекса. 
Космонавтът Красимир Стоянов похвали девненските ученици за отлично усвоените знания в областта на астрономията и космонавтиката. „Радвам се за това, което показахте, и се надявам, че и за в бъдеще ще продължите да бъдете упорити. Следвайте мечтите си и ще ги постигнете!“, пожела астронавтът.  
Той разведе Свилен Шитов из Авиокосмическия център, планетариума и обсерваторията на комплекса, откъдето довечера лагерниците ще наблюдават Международната космическа станция. 
Директорът на Учебно-възпитателния център Илко Славов запозна кмета на Девня с историята на санаторно-оздравителния комплекс, в изграждането на който правителството на Москва е вложило 250 млн. долара. 

Коментари







Популярни публикации от този блог

Варвара вари, Сава пече, Никола гости посреща (автентични рецепти)

Народният празничен календар на българина и свързаните с него обичаи и обреди, макар и позабравени в последните десетилетия, играят изключително важна роля за опазване и укрепване на националното ни самосъзнание. В забързаното си компютърно ежедневие все по-често пропускаме да осъзнаем смисъла и символиката на важни календарни празници, почитани от нашите родители и прадеди. Календарните празници и обичаи са свързани с определени моменти от годишната смяна на сезоните. В края на годината те навлизат в т.н. зимен цикъл – празници, чиито гадания и предсказания говорят за предстоящата стопанска година, за здравето и благополучието в семейството. Някои определят наскоро отминалия Андреевден (30 ноември) за начало на зимните празници, но по-разпространена е представата, че  „Варвара завървява празниците”, тоест след нея идват и другите празници. Трите последователни празника: Света Варвара (4 декември), Света Сава (5 декември) и Свети Никола (6 декември) слагат началото на коледно

Потапяне в дълбините на Вълшебния извор (снимки)

Вълшебният извор, град Девня Мнозина може би са чували за древния Вълшебен извор и за печалната съдба  на неговите братя и сестри, които сега текат хлорирани през варненските чешми и захранват с вода девненските заводи. Не са малко и онези, които са имали щастието да посетят това райско кътче на природата край горното течение на река Девня, в което според древните предания наистина са се случвали чудеса (виж легендата най-долу).  Група любители на подводните приключения обаче са имали щастието да видят отблизо причудливото дъно на извора дълбок, където "вечна младост спи", както се пееше в една песен на "Щурците".  Водолазите са се гмурнали в дълбините на Вълшебния извор още през пролетта на 2014 година, заснели са с подводна камера своето приключение и са се тагнали в приятелската компания на Вълшебен извор .  "Най-близо до себе си"  –  това е лаконичният коментар на Таня Николова за усещането от потапянето в подводната и-реално

"Агрополихим" тиражира нагли лъжи след протеста на работниците

Работници в химическия завод "Агрополихим" в Девня са потресени от неистините, които се тиражират в публичното пространство след спонтанния протест срещу ниските възнаграждения и опасните условия на труд. В публикация на сайта "Нова Варна" с дата 21 март от "Агрополихим" заявяват, че такъв протест е нямало, а показаното от "Девня – древна и модерна" било "обичайна гледка всеки работен ден между 11:30 и 13:00 часа, когато работещите са в обедна почивка".   Същевременно "Нова Варна" цитира свой източник, според който всички, които "обичайно" са си стояли навън в обедната почивка на 15 март, са наказани административно и няма да получат премия през месец май . Тази информация провокира репортер да отправи и въпроса дали има наказани сред тези "обичайно" стоящи си навън, но от "Агрополихим" не дават конкретен отговор.  На всичкото отгоре от завода са си позволили да излъжат официално, че