Пропускане към основното съдържаниеГолям християнски кръст издигнаха над квартал "Повеляново"

Група доброволци издигнаха метален кръст над Повеляново и по този начин реализираха една отколешна мечта на жители на девненския квартал. Изработването на монумента – символ на християнската вяра, е дело на фирма „Варна Трейд“, която извършва дейност на територията на Девня. Кръстът е висок 4 метра, широк е 2 метра и тежи близо 100 килограма.  
В пренасянето му на ръце и поставянето му в труднодостъпната местност Сиври баир днес се включиха доброволци от квартала и общински служители начело с кметския наместник на Повеляново Панайот Панайотов. По инициатива на сем. Георгиеви до монумента бе издигнат и българският трибагреник.
Местността Сиври баир се намира на изток от кв. „Повеляново“ и от нея се разкрива панорамна гледка към целия квартал и промишления комплекс. Предстои на кръста да бъде монтирано соларно осветление, за да се вижда и през нощта.
Това е вторият подобен религиозен монумент, който се извисява над Девненската низина, за да я предпазва от беди и нещастия. Първият кръст е от бетон и е дело на покойния родолюбец Стоян Жечев. Той се издига в местността Глиган чешма западно от кв. „Девня-1“.  


Популярни публикации от този блог

Селска къща във Варненско се превърна в имение за ценители (снимки)

Той е истински българин. Обиколил е света и е видял много, но спомените за детството и за дядо му и баба му го връщат трайно в село Петров дол, община Провадия. Влага не само всичките си пари, но и цялото си сърце и душа в къщата на своите прародители, за да я превърне в „Имението“. И за да я отвори за ценителите на природата, на домашната кухня и уют, на сладките раздумки под асмата и на онази идилия, която могат да оценят само хората, които нямат нищо общо с профила на масовия ол инклузив турист.   Представяме Ви Веселин Владимиров или просто бат Весан – един нетипичен за нашите ширини бизнесмен, който работи като вол от 6 сутринта до 1 през нощта. Цялата си съзидателна енергия той влага в къщата на своите покойни прародители, която е претворил в нещо, което трудно може да се опише с думи, но пък може да се почувства и преживее от пръв поглед.  Защото „Имението“ в Петров дол не е поредният мегаломански и безсмислен бизнес проект, а кауза, свързана с родова история и национална паме…

Девненецът, наръгал дете с нож, без малко да заколи и човек в гората

42-годишният Диан Станков е човекът, наръгал с нож малко дете на ул. "Вълшебен извор" в събота, научи "Девня нюз". Това не е първото посегателство с хладно оръжие на психично болния мъж, разказа неговият съгражданин Юлиадин Маринов, който в средата на юни, навръх мюсюлманския празник Рамазан Байрам, се е разминал на косъм от смъртта.
Оказва се, че тъй както е развил психическо заболяване, а и има проблеми със слуха, Диан Станков е правоспособен шофьор и си кара колата на воля по девненските улици. Това е поредният пропуск в законодателството, който връзва ръцете на правоохранителните органи да действат според обществените очаквания. Засега обаче няма данни 42-годишният душевно болен мъж да е получавал агресивни пристъпи зад волана. 
На 15 юни, няколко дни след като излязъл от психиатрията, Диан позвънил по телефона на своя приятел Юлиадин и му предложил да отидат до мотопистата край Девня, за да му даде да покара колата. 20-годишният младеж не се поколебал, защото…

Дeвненци: Две лайнета и един мизерник тровят кучетата заради трюфели

Разчистване на конкуренцията в брането на трюфели е най-вероятната причина за зачестилите смъртни случаи на кучета в Девня, споделиха отлично информирани източници пред "Девня нюз". Трима берачи на скъпите гъби са основните заподозрени за тровенето на четириногите, което е престъпление по смисъла на закона и се наказва с лишаване от свобода и глоба. В момента всички гори в землището на общината са "минирани" с кренвирши, напоени с антифриз, разказаха авджии. Само за последните няколко дни отровените кучета са най-малко 3. Сред тях е и хъскито, чиято преждевременна и мъчителна смърт предизвика силен обществен отзвук в Девня и най-вече във Варна. Безпризорното куче не е било използвано с ловна цел, а просто си е търсило храна в гората, след като е било прокудено от стопанина си с инициали Д. Л. Така случайно то се натъква на "примката" с кренвирша и по-късно изпада в агония на намиращата се в близост до горския участък ул. "Шипка", разказват изт…