Голям християнски кръст издигнаха над квартал "Повеляново"

Група доброволци издигнаха метален кръст над Повеляново и по този начин реализираха една отколешна мечта на жители на девненския квартал. Изработването на монумента – символ на християнската вяра, е дело на фирма „Варна Трейд“, която извършва дейност на територията на Девня. Кръстът е висок 4 метра, широк е 2 метра и тежи близо 100 килограма.  
В пренасянето му на ръце и поставянето му в труднодостъпната местност Сиври баир днес се включиха доброволци от квартала и общински служители начело с кметския наместник на Повеляново Панайот Панайотов. По инициатива на сем. Георгиеви до монумента бе издигнат и българският трибагреник.
Местността Сиври баир се намира на изток от кв. „Повеляново“ и от нея се разкрива панорамна гледка към целия квартал и промишления комплекс. Предстои на кръста да бъде монтирано соларно осветление, за да се вижда и през нощта.
Това е вторият подобен религиозен монумент, който се извисява над Девненската низина, за да я предпазва от беди и нещастия. Първият кръст е от бетон и е дело на покойния родолюбец Стоян Жечев. Той се издига в местността Глиган чешма западно от кв. „Девня-1“.  

РЕКЛАМА

Популярни публикации от този блог

Първият по рода си център за извънкласни дейности отваря врати в Девня на 1 юни

Късо съединение изпепели щъркелово гнездо в село Падина

Бившата ОДЗ I в Девня възкръсна за нов живот! Най-чаканото събитие събра стотици в Деня на детето (снимки)