Пропускане към основното съдържание

Разследването на убийството в Девня – атестат за професионализма на Окръжна прокуратура - Варна

Приетите наскоро законодателни промени, както и максималното използване на капацитета на  следователите, ще подобрят качеството и срочността на делата, посочи в отчетния си доклад за работата на прокурорите административният ръководител на Окръжната прокуратура във Варна Владимир Чавдаров
Разследването на бруталното убийство край бившата дискотека „Акапулко“ в девненския квартал „Повеляново“, довело до ефективна осъдителна присъда за бодигарда Виктор Панайотов, е само един от многото атестати за високия професионализъм на Варненската окръжна прокуратура през 2017 година. Това съобщи за „Девня нюз“ Илка Катрева – експерт „Връзки с обществеността“ в Апелативна прокуратура - Варна.
Охранителят на дискотеката Виктор Панайотов в съдебната зала
Обвинителните актове срещу седем подсъдими за събарянето на хотел „Вероника“, при което загинаха четирима работници, за грабежа, придружен с убийството на таксиметровия шофьор от Варна, са сред другите общо 1656 примерa за добре свършена работа на окръжните държавни обвинители през 2017-а, става ясно от годишния отчет на магистратурата. Множеството осъдителни присъди, включително и ефективни наказания за укриване на данъци в особено големи размери, както и за неправомерно теглене на ДДС, допълват делата с фактическа и правна сложност срещу извършители на тежки престъпления, някои от които са от особен обществен интерес.   
Васил Дотков
През 2017 г. влезе в сила доживотното наказание на двойния убиец Васил Дотков, което той търпи при специален режим. Окончателно влезе в сила и доживотната присъда на Йордан Петров, признат за виновен за грабежа, придружен с тройното убийство в село Куманово. Ефективни наказания от по 12 години лишаване от свобода изтърпяват и подсъдимите за убийството в село Невша. Осъден с влязла в сила 12-годишна присъда е и  братоубиецът от село Житница. В затвора за срок от 10 години са приведени двама престъпници, направили опит да убият младежи по хулигански подбуди. 
8 месеца след убийството на бездомник в изоставен строеж, извършено през януари 2017 г., Окръжната прокуратура внесе обвинителен акт в съда срещу двама подсъдими. Престъплението е било извършено по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост. Единият от тях получи наказание 19 години лишаване от свобода, а за другия съучастник в убийството съдът промени квалификацията. Срещу присъдата бе подаден въззивен протест. 
Управителят на няколко фирми, теглил неправомерно ДДС за над 2,2 млн. лева, вече изтърпява ефективно наказание "лишаване от свобода" по влязла в сила присъда. 

Осъдените и санкционирани лица с влязъл в сила съдебен акт през 2017 год. са 1626, което представлява 99,32% от всички осъдени. Реално приведените в изпълнение ефективни присъди и споразумения с получено потвърждение за изпълнение на наказанията са били 878. 
Нараснали са делата за трафик на хора през миналата година, които са били 32. От досъдебните производства, образувани за тежки престъпления и такива от особен обществен интерес, 11 са били за злоупотреби с фондове на Европейския съюз, а 125 – за корупционни престъпления. Двойно през миналата година е увеличението на наблюдаваните дела за длъжностни присвоявания, нараснали са и производствата за престъпления против паричната и кредитната система – 261. 220 са били досъдебните производства за престъпления с предмет ДДС. 
Заместник главният прокурор Ася Петрова бе гост на отчетното събрание на Окръжна прокуратура - Варна
Гости на отчетното събрание на прокурорите и следователите от съдебния район на Окръжната прокуратура във Варна бяха заместникът на главния прокурор и ръководител на Върховната административна прокуратура Ася Петрова, членовете на ВСС Пламена Цветанова и Огнян Дамянов, и.ф. административният ръководител на Апелативната прокуратура във Варна Вилен Мичев, говорителят на магистратурата Стефка Якимова, заместник-председателят на Варненския окръжен съд Росица Станчева, председателят на Варненската адвокатска колегия Юлиян Георгиев, директорът на ОД на МВР - Варна старши комисар Даниел Пашов, директорът на ТД „Национална сигурност“ Кирил Димов и и.ф. директор на ТД КОНПИ във Варна Гергана Ганчева.






Популярни публикации от този блог

Варвара вари, Сава пече, Никола гости посреща (автентични рецепти)

Народният празничен календар на българина и свързаните с него обичаи и обреди, макар и позабравени в последните десетилетия, играят изключително важна роля за опазване и укрепване на националното ни самосъзнание. В забързаното си компютърно ежедневие все по-често пропускаме да осъзнаем смисъла и символиката на важни календарни празници, почитани от нашите родители и прадеди. Календарните празници и обичаи са свързани с определени моменти от годишната смяна на сезоните. В края на годината те навлизат в т.н. зимен цикъл – празници, чиито гадания и предсказания говорят за предстоящата стопанска година, за здравето и благополучието в семейството. Някои определят наскоро отминалия Андреевден (30 ноември) за начало на зимните празници, но по-разпространена е представата, че  „Варвара завървява празниците”, тоест след нея идват и другите празници. Трите последователни празника: Света Варвара (4 декември), Света Сава (5 декември) и Свети Никола (6 декември) слагат началото на коледно

Потапяне в дълбините на Вълшебния извор (снимки)

Вълшебният извор, град Девня Мнозина може би са чували за древния Вълшебен извор и за печалната съдба  на неговите братя и сестри, които сега текат хлорирани през варненските чешми и захранват с вода девненските заводи. Не са малко и онези, които са имали щастието да посетят това райско кътче на природата край горното течение на река Девня, в което според древните предания наистина са се случвали чудеса (виж легендата най-долу).  Група любители на подводните приключения обаче са имали щастието да видят отблизо причудливото дъно на извора дълбок, където "вечна младост спи", както се пееше в една песен на "Щурците".  Водолазите са се гмурнали в дълбините на Вълшебния извор още през пролетта на 2014 година, заснели са с подводна камера своето приключение и са се тагнали в приятелската компания на Вълшебен извор .  "Най-близо до себе си"  –  това е лаконичният коментар на Таня Николова за усещането от потапянето в подводната и-реално

"Агрополихим" тиражира нагли лъжи след протеста на работниците

Работници в химическия завод "Агрополихим" в Девня са потресени от неистините, които се тиражират в публичното пространство след спонтанния протест срещу ниските възнаграждения и опасните условия на труд. В публикация на сайта "Нова Варна" с дата 21 март от "Агрополихим" заявяват, че такъв протест е нямало, а показаното от "Девня – древна и модерна" било "обичайна гледка всеки работен ден между 11:30 и 13:00 часа, когато работещите са в обедна почивка".   Същевременно "Нова Варна" цитира свой източник, според който всички, които "обичайно" са си стояли навън в обедната почивка на 15 март, са наказани административно и няма да получат премия през месец май . Тази информация провокира репортер да отправи и въпроса дали има наказани сред тези "обичайно" стоящи си навън, но от "Агрополихим" не дават конкретен отговор.  На всичкото отгоре от завода са си позволили да излъжат официално, че