Пропускане към основното съдържание

Ученичка от Девня намери пълен портфейл, но не си го прибра

Айлин Ерол Ферад
Петокласничката Айлин Ферад от Основно училище „Св. св. Кирил и Методий“ - град Девня  намери портфейл, пълен с пари, и не се поколеба да постъпи честно. Това разказа пред „Девня нюз“ една от учителките на момичето –  г-жа Живка Валентинова, която ѝ е преподавала в началния курс на обучение.
  
По време на пролетната ваканция група ученици и техните учители тръгнали от кв. „Повеляново“ на екскурзия за замъка в село Равадиново. Сядайки в автобуса, Айлин забелязала на седалката портфейл. Отворила го и видяла, че вътре има пари и лични документи. 
Снимката е илюстративна
Въпреки че в този момент около нея нямало други ученици и учители, Айлин веднага известила г-жа Валентинова за изгубената вещ и я предала. От своя страна педагожката разговаряла с шофьора, от когото разбрала, че преди това автобусът е превозвал служители на завода „Агрополихим“, с който транспортната фирма имала сключен договор. На тръгване за Равадиново водачът отбил автобуса на портала на предприятието и предал изгубената вещ. 

Оказало се, че тя е собственост на инж. Галин Грозев – специалист по автоматизация и управление на химични процеси и торове, който в момента е в отпуск и е в Стара Загора. 
инж. Галин Грозев; снимка: личен архив
„В портфейла ми имаше 200 лева, лична карта, шофьорска книжка и талон. От сърце благодаря на Айлин, на нейните родители и учители за начина, по който са я възпитали. Ако не беше предала портфейла ми, това със сигурност щеше да обърка плановете ми за отпуската“, разказа инж. Грозев. 

Самата Айлин е будно и жизнерадостно дете с афинитет към българския език и  литературата, разказа началната ѝ учителка. Има две по-големи сестри – едната студентка в Икономически университет - Варна, а другата е продавач-консултант в кв. „Повеляново“. Майката и бащата на момиченцето са много съвестни хора, никога не са отсъствали от родителски срещи и винаги са участвали активно в различни инициативи на училището, разказа г-жа Валентинова. 
"Мама и татко винаги са ми казвали, че не е толкова важно да съм отличничка, но че винаги трябва да постъпвам честно с хората, да не ги лъжа, да спазвам обещанията си и да помагам с каквото мога", разказа малката Айлин, чието име означава "лунна светлина".   Популярни публикации от този блог

Селска къща във Варненско се превърна в имение за ценители (снимки)

Той е истински българин. Обиколил е света и е видял много, но спомените за детството и за дядо му и баба му го връщат трайно в село Петров дол, община Провадия. Влага не само всичките си пари, но и цялото си сърце и душа в къщата на своите прародители, за да я превърне в „Имението“. И за да я отвори за ценителите на природата, на домашната кухня и уют, на сладките раздумки под асмата и на онази идилия, която могат да оценят само хората, които нямат нищо общо с профила на масовия ол инклузив турист.   Представяме Ви Веселин Владимиров или просто бат Весан – един нетипичен за нашите ширини бизнесмен, който работи като вол от 6 сутринта до 1 през нощта. Цялата си съзидателна енергия той влага в къщата на своите покойни прародители, която е претворил в нещо, което трудно може да се опише с думи, но пък може да се почувства и преживее от пръв поглед.  Защото „Имението“ в Петров дол не е поредният мегаломански и безсмислен бизнес проект, а кауза, свързана с родова история и национална паме…

Дeвненци: Две лайнета и един мизерник тровят кучетата заради трюфели

Разчистване на конкуренцията в брането на трюфели е най-вероятната причина за зачестилите смъртни случаи на кучета в Девня, споделиха отлично информирани източници пред "Девня нюз". Трима берачи на скъпите гъби са основните заподозрени за тровенето на четириногите, което е престъпление по смисъла на закона и се наказва с лишаване от свобода и глоба. В момента всички гори в землището на общината са "минирани" с кренвирши, напоени с антифриз, разказаха авджии. Само за последните няколко дни отровените кучета са най-малко 3. Сред тях е и хъскито, чиято преждевременна и мъчителна смърт предизвика силен обществен отзвук в Девня и най-вече във Варна. Безпризорното куче не е било използвано с ловна цел, а просто си е търсило храна в гората, след като е било прокудено от стопанина си с инициали Д. Л. Така случайно то се натъква на "примката" с кренвирша и по-късно изпада в агония на намиращата се в близост до горския участък ул. "Шипка", разказват изт…

Девненецът, наръгал дете с нож, без малко да заколи и човек в гората

42-годишният Диан Станков е човекът, наръгал с нож малко дете на ул. "Вълшебен извор" в събота, научи "Девня нюз". Това не е първото посегателство с хладно оръжие на психично болния мъж, разказа неговият съгражданин Юлиадин Маринов, който в средата на юни, навръх мюсюлманския празник Рамазан Байрам, се е разминал на косъм от смъртта.
Оказва се, че тъй както е развил психическо заболяване, а и има проблеми със слуха, Диан Станков е правоспособен шофьор и си кара колата на воля по девненските улици. Това е поредният пропуск в законодателството, който връзва ръцете на правоохранителните органи да действат според обществените очаквания. Засега обаче няма данни 42-годишният душевно болен мъж да е получавал агресивни пристъпи зад волана. 
На 15 юни, няколко дни след като излязъл от психиатрията, Диан позвънил по телефона на своя приятел Юлиадин и му предложил да отидат до мотопистата край Девня, за да му даде да покара колата. 20-годишният младеж не се поколебал, защото…