Пропускане към основното съдържание

Дeвненци: Две лайнета и един мизерник тровят кучетата заради трюфели

Разчистване на конкуренцията в брането на трюфели е най-вероятната причина за зачестилите смъртни случаи на кучета в Девня, споделиха отлично информирани източници пред "Девня нюз". Трима берачи на скъпите гъби са основните заподозрени за тровенето на четириногите, което е престъпление по смисъла на закона и се наказва с лишаване от свобода и глоба.
В момента всички гори в землището на общината са "минирани" с кренвирши, напоени с антифриз, разказаха авджии. Само за последните няколко дни отровените кучета са най-малко 3. Сред тях е и хъскито, чиято преждевременна и мъчителна смърт предизвика силен обществен отзвук в Девня и най-вече във Варна.
Безпризорното куче не е било използвано с ловна цел, а просто си е търсило храна в гората, след като е било прокудено от стопанина си с инициали Д. Л. Така случайно то се натъква на "примката" с кренвирша и по-късно изпада в агония на намиращата се в близост до горския участък ул. "Шипка", разказват източници, близки до разследването на криминалното престъпление.

Реклама: Cuban Bar Varna

Още две кучета са станали жертва на бруталните берачи на трюфели. Те са от породите "Лагото" и "Кокер шпаньол" и са били обучени да надушват и изкопават трюфели. Техните стопани трудно преживяват загубата на четириногите си любимци и е съвсем логично да се предположи, че ще търсят мъст срещу тези, които са убили кучетата им от алчност.
В момента в горите край Девня се берат черните есенни трюфели Unchinatum, чиято актуална изкупна цена е 300 лева на килограм (първо качество) и 75 лева (второ качество).
Урожаят е богат, но все повече берачи се страхуват да излизат на лов. Така в един момент може да се окаже, че в смесената борова и липова горичка, където трюфели има за целия китайски народ, берачите са точно трима – "две тъпи и нагли лайнета, действащи в комбина, и един по-възрастен мизерник, на когото неотдавна му нарязаха и четирите гуми на колата", разказаха запознати с нерегистрираните криминални инциденти в Девня.

В сряда, 16 октомври, дружинка берачи на трюфели замалко да се прости с ловните си кучета, след като глутницата хукнала изведнъж към определена точка, което е много лош знак. "Спряхме ги в последния момент – до няколко кренвирша“, сподели гъбар, който е и стопанин на едно от натровените ловни кучета през последните дни.

Ветеринари коментираха пред "Девня нюз", че въпреки специфичната миризма на антифриза (етиленгликол), отровната течност е нещо като забранено лакомство за четириногите заради сладникавия ѝ вкус. По този начин всяко едно куче, без значение дали е ловно или не, може да се изкуши и да се натрови смъртоносно. Затова съветът към девненци, които разхождат домашните си любимци в гората, е превантивно да им поставят намордници. За съжаление тази мярка не важи за ловните кучета, тъй като с предпазител на муцуната те стават абсолютно безполезни.

Коментари







Популярни публикации от този блог

Варвара вари, Сава пече, Никола гости посреща (автентични рецепти)

Народният празничен календар на българина и свързаните с него обичаи и обреди, макар и позабравени в последните десетилетия, играят изключително важна роля за опазване и укрепване на националното ни самосъзнание. В забързаното си компютърно ежедневие все по-често пропускаме да осъзнаем смисъла и символиката на важни календарни празници, почитани от нашите родители и прадеди. Календарните празници и обичаи са свързани с определени моменти от годишната смяна на сезоните. В края на годината те навлизат в т.н. зимен цикъл – празници, чиито гадания и предсказания говорят за предстоящата стопанска година, за здравето и благополучието в семейството. Някои определят наскоро отминалия Андреевден (30 ноември) за начало на зимните празници, но по-разпространена е представата, че  „Варвара завървява празниците”, тоест след нея идват и другите празници. Трите последователни празника: Света Варвара (4 декември), Света Сава (5 декември) и Свети Никола (6 декември) слагат началото на коледно

Потапяне в дълбините на Вълшебния извор (снимки)

Вълшебният извор, град Девня Мнозина може би са чували за древния Вълшебен извор и за печалната съдба  на неговите братя и сестри, които сега текат хлорирани през варненските чешми и захранват с вода девненските заводи. Не са малко и онези, които са имали щастието да посетят това райско кътче на природата край горното течение на река Девня, в което според древните предания наистина са се случвали чудеса (виж легендата най-долу).  Група любители на подводните приключения обаче са имали щастието да видят отблизо причудливото дъно на извора дълбок, където "вечна младост спи", както се пееше в една песен на "Щурците".  Водолазите са се гмурнали в дълбините на Вълшебния извор още през пролетта на 2014 година, заснели са с подводна камера своето приключение и са се тагнали в приятелската компания на Вълшебен извор .  "Най-близо до себе си"  –  това е лаконичният коментар на Таня Николова за усещането от потапянето в подводната и-реално

"Агрополихим" тиражира нагли лъжи след протеста на работниците

Работници в химическия завод "Агрополихим" в Девня са потресени от неистините, които се тиражират в публичното пространство след спонтанния протест срещу ниските възнаграждения и опасните условия на труд. В публикация на сайта "Нова Варна" с дата 21 март от "Агрополихим" заявяват, че такъв протест е нямало, а показаното от "Девня – древна и модерна" било "обичайна гледка всеки работен ден между 11:30 и 13:00 часа, когато работещите са в обедна почивка".   Същевременно "Нова Варна" цитира свой източник, според който всички, които "обичайно" са си стояли навън в обедната почивка на 15 март, са наказани административно и няма да получат премия през месец май . Тази информация провокира репортер да отправи и въпроса дали има наказани сред тези "обичайно" стоящи си навън, но от "Агрополихим" не дават конкретен отговор.  На всичкото отгоре от завода са си позволили да излъжат официално, че