Пропускане към основното съдържание

Разходка до една "наблюдателница", или какво е да видиш Девненската низина отгоре

Северно от квартал "Река Девня", на пътя под вагонетките на содовия завод, се намира естествено и труднодостъпно възвишение, което е известно като "Малката сиврия". Топонимът е турски и обозначава сорт чушки, макар че тези природни форми изобщо не приличат на визирания зеленчук. Те по-скоро навяват аналогии за два скални сфинкса, които пазят великата Девненска низина... 
В късната античност това привидно полегато възвишение е използвано от римляните с наблюдателна цел, или поне така считат археолозите. Предполага се, че в най-високата му част е била построена кула от дърво и кирпич,  която е спомагала за наблюдение на пътя от Дуросторум (днешна Силистра) и Тропеум Траяни (римски град в днешна Румъния) към Марцианопол (днешния квартал "Река Девня").

Реклама: Cuban Bar Varna

По този път в древността са дошли повечето варварски нашествия, така че хипотезата за наблюдателна кула е напълно логична.

22 септември, 8 сутринта:

Поемаме с колата по черен път над циментовия завод, а над главите ни зловещо свистят вагонетките, които са пълни с камъни, като някои от тях са и леко килнати заради неправилно разпределение на товара. Продължаваме напред със свити сърца и не след дълго се озоваваме в участък, забулен от гъста мъгла. Край нас се издига западният склон на възвишението, който ще се окаже, че трябва да извървим на "четири крака".  
Колкото повече се изкачваме, толкова по-екстремно става приключението. Релефът е все по-стръмен, скалната маса по склона е ронлива, а на моменти само здраво вкоренената растителност ни помага да се задържим и да не се катурнем надолу. 
В един момент колегата Димитър Кунев изплюва "камъчето", че има страх от височини и че не му се мисли как ще слизаме. "Както ще се изкачим –  с мерак и силна воля!", отговарям аз. След кратка почивка край едно дръвче, вкоренило се в стръмния склон, е време да "изпълзим" и по най-опасния и почти отвесен участък, който ще ни отведе до върха на величествените скали, охраняващи пътя за древния Марцианопол.
Димитър Кунев има доста по-различна версия за произхода и предназначението на "Малката сиврия"
Мускулите на краката ми започват да потрепват от голямото натоварване, а на Митко му се късат новите обувки. Рискът да загубим равновесие и да се търколим по нанадолнището става все по-голям, ето защо няма как да снимам най-екстремните детайли. Слава Богу изкачваме безаварийно възвишението, където се изправяме на два крака. 
Под нас е цялата Девненска низина, която имаме привилегията да наблюдаваме от птичи поглед – от около 100 метра височина. 
Това извисяване в пространството по вертикала и необятният простор, който се разкрива пред взора ми в утрото на българската независимост, е много вдъхновяващо и зареждащо преживяване. 
Пристъпвам към най-южната част на скалата, която е разцепена на две, а на повърхността ѝ има изкуствени вдлъбнатини, които оприличавам на улеи. "Явно дървени греди от основите на наблюдателната кула са били фиксирани на това място", подсказа ми по-късно днес археологът д-р Христо Кузов от Регионалния исторически музей във Варна. 
Опитвам се да направя панорамни снимки на Девненската низина, но части от нея остават забулени в мъглата и степента на въздействие на кадрите ми не може да се сравнява с усещането, което изпитах от "главата" на скалния "сфинкс".
Ненадейно телефонът ми звъни. Журналистката Юлия Кунева, която остана да ни чака долу, с уплах в гласа ме известява, че няколко камъка от претоварена вагонетка на "Солвей соди" са паднали на сантиметри от колата, която съм спрял като идиот – в непосредствена близост до въжената линия. Време е да си ходим, въпреки че ми се искаше да остана поне още малко... 
Текст и снимки: Георги Александров
Слизането се оказва много по-бързо и лесно, тъй като от върха на "Малката сиврия" можеш да се ориентираш по-адекватно, отколкото от основата ѝ, и да си избереш сравнително безопасен маршрут. Следващия път, живот и здраве, ще знаем откъде точно да се изкачим.

Коментари







Популярни публикации от този блог

Варвара вари, Сава пече, Никола гости посреща (автентични рецепти)

Народният празничен календар на българина и свързаните с него обичаи и обреди, макар и позабравени в последните десетилетия, играят изключително важна роля за опазване и укрепване на националното ни самосъзнание. В забързаното си компютърно ежедневие все по-често пропускаме да осъзнаем смисъла и символиката на важни календарни празници, почитани от нашите родители и прадеди. Календарните празници и обичаи са свързани с определени моменти от годишната смяна на сезоните. В края на годината те навлизат в т.н. зимен цикъл – празници, чиито гадания и предсказания говорят за предстоящата стопанска година, за здравето и благополучието в семейството. Някои определят наскоро отминалия Андреевден (30 ноември) за начало на зимните празници, но по-разпространена е представата, че  „Варвара завървява празниците”, тоест след нея идват и другите празници. Трите последователни празника: Света Варвара (4 декември), Света Сава (5 декември) и Свети Никола (6 декември) слагат началото на коледно

Потапяне в дълбините на Вълшебния извор (снимки)

Вълшебният извор, град Девня Мнозина може би са чували за древния Вълшебен извор и за печалната съдба  на неговите братя и сестри, които сега текат хлорирани през варненските чешми и захранват с вода девненските заводи. Не са малко и онези, които са имали щастието да посетят това райско кътче на природата край горното течение на река Девня, в което според древните предания наистина са се случвали чудеса (виж легендата най-долу).  Група любители на подводните приключения обаче са имали щастието да видят отблизо причудливото дъно на извора дълбок, където "вечна младост спи", както се пееше в една песен на "Щурците".  Водолазите са се гмурнали в дълбините на Вълшебния извор още през пролетта на 2014 година, заснели са с подводна камера своето приключение и са се тагнали в приятелската компания на Вълшебен извор .  "Най-близо до себе си"  –  това е лаконичният коментар на Таня Николова за усещането от потапянето в подводната и-реално

"Агрополихим" тиражира нагли лъжи след протеста на работниците

Работници в химическия завод "Агрополихим" в Девня са потресени от неистините, които се тиражират в публичното пространство след спонтанния протест срещу ниските възнаграждения и опасните условия на труд. В публикация на сайта "Нова Варна" с дата 21 март от "Агрополихим" заявяват, че такъв протест е нямало, а показаното от "Девня – древна и модерна" било "обичайна гледка всеки работен ден между 11:30 и 13:00 часа, когато работещите са в обедна почивка".   Същевременно "Нова Варна" цитира свой източник, според който всички, които "обичайно" са си стояли навън в обедната почивка на 15 март, са наказани административно и няма да получат премия през месец май . Тази информация провокира репортер да отправи и въпроса дали има наказани сред тези "обичайно" стоящи си навън, но от "Агрополихим" не дават конкретен отговор.  На всичкото отгоре от завода са си позволили да излъжат официално, че