Пропускане към основното съдържание

Българо-руските отношения бяха сред акцентите на международния форум в Девня

13 учени от България и Русия участват в Международна научно-практическа конференция на тема "Преподаване на езици и култура в парадигмата на хуманитарното образование", чийто домакин е Община Девня. Организатори на двудневния форум са Руският държавен хуманитарен университет – гр. Москва и Институтът за стимулиране на икономиката – гр. Варна.

Реклама: Cuban Bar Varna
Конференцията се оказа "прощъпулникът" на чисто новата и модерно оборудвана пленарна зала на общинската администрация. Събитието откри кметът на Община Девня Свилен Шитов, а приветствие бе прочетено от името на проф. д.и.н. Георги Колев, ректор на Шуменския университет "Епископ Константин Преславски", който е най-големият академичен център за подготовка на русисти в Североизточна България.  
Председателят на ОбС - Девня Владимир Ненков и директорите на ОУ "Св.св. Кирил и Методий" и СУ "Васил Левски" бяха сред гостите на форума
"За мен е чест и удоволствие да бъдем домакини на толкова висок форум. Надявам се, че работата, която Ви предстои, ще бъде успешна и ползотворна", заяви Свилен Шитов. Той подчерта, че Девня е показателен пример за близките отношения между България и Русия, базирайки се на факта, че повечето индустриални гиганти на територията на общината са били изградени благодарение на съветски специалисти в средата на миналия век. 
Благодарности за перфектната организация на събитието към кмета изказа директорът на Института за стимулиране на икономиката акад. проф. д-р Велико Иванов, както и ръководителят на руската научна делегация проф. к.и.н. Алмазия Катаева.  
"Ние бихме помогнали в разработването на редица елементи на управлението на общината и развитието на нейната икономика", заяви академикът, който определи Свилен Шитов като млад, амбициозен и компетентен кмет. 
Отношенията между България и Русия бяха сред основните акценти в първия ден на форума. В приветствието си към участниците и гостите акад. проф. д-р Велико Иванов акцентира, че Западът, в лицето на някои общества, работи срещу Русия и руския език. "Това е особено очевидно в случая с Украйна, но нима ние, в България, не знаем как са работили и срещу нас Сърбия и Гърция по отношение на езика в Македония", попита риторично академикът.
В своя доклад "Българо-руските отношения след 90-те години" проф. Минчо Минчев от Управителния съвет на Евразийски клуб – България изтъкна, че 30 години по-късно в политиката между двете държави е настъпила "ледена епоха". 
"Тези, които не харесваха нашите отношения с Русия, са добре платени, издигани, зад тях стоят мощни външни сили, които искаха да направят невъзможното – да откъснат България, да откъснат българската култура и българския народ от руския. За 30 години не успяха. И 300 години да се опитват – няма да го направят", категоричен е проф. Минчев. Той изрази позиция, че българската образователна система трябва да възстанови задължителното изучаване на руски език в училищата, а след това и във висшите учебни заведения. И при това положение интересът към руския език у нас е на второ място след английския, посочи ученият.  
"Изминалите 30 години бяха една голяма проверка доколко българският народ е бил свързан с Русия. Тук искам да отворя една скоба, за нас Русия – това е самата Русия, Украйна и Беларус. Това е историческата Русия, а всичко друго е едно изкуствено временно явление и аз съм убеден, че рано или късно тази Руска Европа ще просъществува. Нашата страна е член на Европейския съюз, но какво представлява ЕС – това е културно-историческо, а не географско понятие. Имаме англо-саксонска култура, която нахлува в България много агресивно, хвърлят се милиони... Нашите руски приятели даже не могат да си представят какви инвестиции се правят от Фондация "Америка за България", подчерта проф. Минчев. 
Конференцията продължи с четене на научни доклади на различна тематика и проблематика от български и руски лектори, сред които проф. Алмазия Катаева, проф. Ирина Воронцова, проф. Олга Бикова, доц. Маргарита Мартинова, доц. Любов Ершова, доц. Ирина Костина, старши преподавател Елена Кондрашова, доц. Сергей Волков, доц. Тодор Недев, кметът Свилен Шитов, директорът на Музея на мозайките в Девня Иван Сутев, студентката Алина Крохина и др. 
Програмата на първия ден на форума продължава с поетична среща "Докато свещта гори" в комплекс "Вълшебен извор".

КоментариПопулярни публикации от този блог

Наркомани изпяха девненския дилър Данчо Професора

Окръжната прокуратура във Варна задържа за срок до 72 часа 44-годишния Йордан Йорданов от Девня. Той е бил привлечен като обвиняем за разпространение на 18 пакетчета, съдържащи амфетаминопроизводни, и за държане без надлежно разрешително на високорискови наркотични вещества. Спрямо обвиняемия за престъпление по член 354а, ал. 1 от НК прокуратурата ще внесе във Варненския окръжен съд искане за определяне мярка за неотклонение "задържане под стража".

Реклама:Новините на Нова – довери се на опита
На 12 ноември около 14,30 часа в Девня за полицейска проверка е спрян лек автомобил "Мазда" с 20-годишен водач с инициали Д.Г., за когото било установено, че кара след употреба на наркотици. У неговата спътничка – 20-годишна варненка с инициали К.Й., униформените открили 18 пакетчета, съдържащи бяло кристално вещество. Направената експертна справка установява, че се касае за производно на амфетамин с тегло 0,378 гр. Шофьорът и спътничката му са подведени под наказателна отгов…

"Агрополихим" тиражира нагли лъжи след протеста на работниците

Работници в химическия завод "Агрополихим" в Девня са потресени от неистините, които се тиражират в публичното пространство след спонтанния протест срещу ниските възнаграждения и опасните условия на труд. В публикация на сайта "Нова Варна" с дата 21 март от "Агрополихим" заявяват, че такъв протест е нямало, а показаното от "Девня – древна и модерна" било "обичайна гледка всеки работен ден между 11:30 и 13:00 часа, когато работещите са в обедна почивка". Същевременно "Нова Варна" цитира свой източник, според който всички, които "обичайно" са си стояли навън в обедната почивка на 15 март, са наказани административно и няма да получат премия през месец май. Тази информация провокира репортер да отправи и въпроса дали има наказани сред тези "обичайно" стоящи си навън, но от "Агрополихим" не дават конкретен отговор. 
На всичкото отгоре от завода са си позволили да излъжат официално, че средната брутн…

Селска къща във Варненско се превърна в имение за ценители (снимки)

Той е истински българин. Обиколил е света и е видял много, но спомените за детството и за дядо му и баба му го връщат трайно в село Петров дол, община Провадия. Влага не само всичките си пари, но и цялото си сърце и душа в къщата на своите прародители, за да я превърне в „Имението“. И за да я отвори за ценителите на природата, на домашната кухня и уют, на сладките раздумки под асмата и на онази идилия, която могат да оценят само хората, които нямат нищо общо с профила на масовия ол инклузив турист.   Представяме Ви Веселин Владимиров или просто бат Весан – един нетипичен за нашите ширини бизнесмен, който работи като вол от 6 сутринта до 1 през нощта. Цялата си съзидателна енергия той влага в къщата на своите покойни прародители, която е претворил в нещо, което трудно може да се опише с думи, но пък може да се почувства и преживее от пръв поглед.  Защото „Имението“ в Петров дол не е поредният мегаломански и безсмислен бизнес проект, а кауза, свързана с родова история и национална паме…