Пропускане към основното съдържание

На Еньовден Девня се превърна във фолклорна танцова палитра за любители (снимки и видео)

Емоционален, наситен и колоритен бе Еньовден в Девня, където навръх големия летен народен празник се проведе първият в историята на града танцов фестивал за любители „Фолклорна палитра“.

Неизброимо множество от жители и гости изпълни обновения градски парк, за да се наслади на продължилото цял ден веселие, организирано от Община Девня и с финансовата подкрепа на „Девня цимент“ АД.  
Изкуството на народния танц от различни фолклорни области на България бе претворено на сцената с много любов и мерак от общо 24 самодейни състава, които се включиха в девненската „Фолклорна палитра“. 
Нестихващи аплодисменти, феерия от музика, танци, носии и дори знамения белязаха фестивала. Събитието, макар и за любители, се отличи с изключително майсторство и перфектна организация от страна на Община Девня. 
В своята приветствена реч кметът Свилен Шитов поздрави всички по повод празника Еньовден и изтъкна, че Девня е община с утвърдени фолклорни традиции, за което изказа сърдечни благодарности към един от специалните гости на фестивала – почетния гражданин на Девня Йордан Илиев. Той е хореограф на първия местен ансамбъл, поставил основите на танцовия фолклор в Долината на химията. В знак на благодарност г-н Илиев получи плакет от кмета. 
„Днес всички вие ме върнахте в годините назад, но и ми осигурихте още няколко години живот. Да е жив и здрав българският фолклор – това е единствената ни надежда“, заяви г-н Илиев. Той благодари на ръководството на общината за хубавия празник и пожела на всички най-вече здраве.  
Две странни случки съпътстваха фолклорния фестивал в Девня. При тегленето на жребия за поредността на участниците на местния танцов клуб „Марциана“ му се падна честта да открие и първия, и втория етап на конкурса – две хора по избор на съставите и по една хореографска разработка на техните ръководители. 
И още едно знамение беляза танцовия фестивал. Въпреки че времето се беше навъсило и по всичко личеше, че всеки момент ще завали, при изявата на танцов клуб „Кипра“, която бе напълно автентична и с жива музика, небето изведнъж се изясни и еньовското Слънце грейна противно на всякаква логика... 
Всички 424 танцьори играха не само с хъс, но и с харизма, за да придадат позитивно настроение на стотиците зрители и за да впечатлят квалитетното жури. 
Негов председател бе проф. д-р Даниела Дженева – главен художествен ръководител на ансамбъл „Тракия“, а членове  – доц. д-р Мария Кърджиева, преподавател по хореография във ВСУ „Черноризец Храбър“, и Христо Христов – хореограф в ансамбъл „Добруджа“. 
Много атрактивен бе и третият кръг на конкурса – надиграване в ритъма на ръченицата, в който общо 7 двойки демонстрираха не само професионални умения, но и завидно сценично поведение, отличаващо се със своята артистична свобода. 
Извън конкурсната част зрителите имаха възможността да се насладят на изпълненията на Детско-юношеския танцов ансамбъл „Девненче“, както и на професионалистите от орк. „Камчия“ - гр. Варна и певицата Снежина Иванова, които дотолкова вдигнаха градуса на настроението, че публиката изви хоро на няколко ката, докато журито умуваше кой как да награди. 
Настъпи и кулминационният момент – церемонията по награждаването, която бе излъчена на живо във фейсбук страницата "Девня - древна и съвременна". Грамоти, предметни, парични награди и лакомства раздаваха кметът Свилен Шитов, председателят на Общинския съвет Владимир Ненков, представителят на "Девня цимент" АД Деница Делчева и журито.  
Първото място в раздел „Хора́“ бе присъдено на Танцова група „Зорница“ при НЧ „Зора 1912“ - с. Чернево, община Суворово. 
На второ място бе класиран Танцов клуб „Кипра“ при НЧ „Христо Ботев 1927“ - с. Кипра, община Девня. 
 На трета позиция се нареди Танцов състав „Калипетровци“ - с. Калипетрово, община Силистра. 
В категорията „Хореографска разработка“ първенец стана Танцов клуб „Фолклорна палитра“ при СНЦ „Фолклорна палитра“ - гр. Варна. 
Второто място отново бе присъдено на варненци и по-точно на Танцова школа „Колеви“. 
Достойното трето място замина за село Николово, община Русе, където го отнесе Танцова формация „Липник“. 
Присъдена бе и Специалната награда на кмета, която Свилен Шитов връчи на Представителна група на Клуб за български хора и танци „Войводи“ - гр. Варна. 
Наградата на спонсора „Девня цимент“ АД бе връчена на Клуб за народни танци „Джумалийци“ - гр. Търговище от представителя на завода Деница Делчева. 
Ръководителят на "Джумалийци" Стамен Стаменов получи торба за цимент, пълна с лакомства
Наградата на журито отиде при Клуб по народни танци „Фолклорница“ към НЧ „Алеко Константинов 1884“ - гр. Провадия.
Призът за най-емоционална група безапелационно попадна там, където му е мястото – в ръцете на  Танцов клуб „Емоция“ при НЧ „Отец Паисий 1928“ - гр. Девня. 
Отличието за най-многобройна група бе присъдено на Клуб по български народни танци „Чанове“ - гр. Варна. 
В раздел „Надиграване в ритъма на ръченицата“ първото място спечели Клуб по български народни танци „Настроение“ - гр. Варна в лицето на двойката Пламена Ангелова и Веселин Николов. 
На второ се класираха представителите на Танцов клуб „Марциана“ - гр. Девня – Надежда Атанасова и Мартин Стоянов. 
Трето място заеха Валентина Тодорова и Радомир Йорданов от Танцов състав „Златен клас“ - с. Победа, община Добричка.  
Всички останали състави получиха грамоти за участие във фестивала. 

Списък на съставите, участвали в Първия танцов фестивал за любители „Фолклорна палитра“ – град Девня: 

Клуб за народни танци „Черноморци“ - гр. Варна 
Клуб за български народни танци „Жарава“ - гр. Вълчи дол 
Танцова формация „Магия“ - с. Зараево, община Попово 
Танцов клуб „Емоция“ - гр. Девня 
Танцова формация „Липник“ - с. Николово, община Русе 
Представителна група на Клуб за български хора и танци „Войводи“ - гр. Варна
Танцова група „Марги денс“ - гр. Шумен 
Танцова школа „Колеви“ - гр. Варна
Клуб по български народни танци „Настроение“ - гр. Варна
Танцов клуб „Кипра“ - с. Кипра, община Девня 
Клуб за народни танци „Джумалийци“ - гр. Търговище 
Танцов състав „Калипетровци“ -  с. Калипетрово, община Силистра 
Школа за народни танци и хора „Калипетровци“ - с. Калипетрово, община Силистра
Танцова школа „Фолклорен извор“ - с. Тополи 
Танцова школа „Падинска жарава“ - с. Падина, община Девня 
Танцов клуб „Фолклорна палитра“ - гр. Варна 
Танцова група „Зорница“ -  с. Чернево, община Суворово 
Танцов състав „Златен клас“ - с. Победа, община Добричка
 Танцов състав „Манастирски изгреви“ - с. Манастир, община Провадия
 Клуб по български народни танци „Чанове“ - гр. Варна 
Танцов състав „Надиграй ме“ - кв. „Галата“, гр. Варна 
Клуб по народни танци „Фолклорница“ - гр. Провадия 
Танцов клуб „Марциана“ - гр. Девня 
Клуб за български народни танци „Изгрев“ - гр. Варна.

Коментари







Популярни публикации от този блог

Варвара вари, Сава пече, Никола гости посреща (автентични рецепти)

Народният празничен календар на българина и свързаните с него обичаи и обреди, макар и позабравени в последните десетилетия, играят изключително важна роля за опазване и укрепване на националното ни самосъзнание. В забързаното си компютърно ежедневие все по-често пропускаме да осъзнаем смисъла и символиката на важни календарни празници, почитани от нашите родители и прадеди. Календарните празници и обичаи са свързани с определени моменти от годишната смяна на сезоните. В края на годината те навлизат в т.н. зимен цикъл – празници, чиито гадания и предсказания говорят за предстоящата стопанска година, за здравето и благополучието в семейството. Някои определят наскоро отминалия Андреевден (30 ноември) за начало на зимните празници, но по-разпространена е представата, че  „Варвара завървява празниците”, тоест след нея идват и другите празници. Трите последователни празника: Света Варвара (4 декември), Света Сава (5 декември) и Свети Никола (6 декември) слагат началото на коледно

Потапяне в дълбините на Вълшебния извор (снимки)

Вълшебният извор, град Девня Мнозина може би са чували за древния Вълшебен извор и за печалната съдба  на неговите братя и сестри, които сега текат хлорирани през варненските чешми и захранват с вода девненските заводи. Не са малко и онези, които са имали щастието да посетят това райско кътче на природата край горното течение на река Девня, в което според древните предания наистина са се случвали чудеса (виж легендата най-долу).  Група любители на подводните приключения обаче са имали щастието да видят отблизо причудливото дъно на извора дълбок, където "вечна младост спи", както се пееше в една песен на "Щурците".  Водолазите са се гмурнали в дълбините на Вълшебния извор още през пролетта на 2014 година, заснели са с подводна камера своето приключение и са се тагнали в приятелската компания на Вълшебен извор .  "Най-близо до себе си"  –  това е лаконичният коментар на Таня Николова за усещането от потапянето в подводната и-реално

"Агрополихим" тиражира нагли лъжи след протеста на работниците

Работници в химическия завод "Агрополихим" в Девня са потресени от неистините, които се тиражират в публичното пространство след спонтанния протест срещу ниските възнаграждения и опасните условия на труд. В публикация на сайта "Нова Варна" с дата 21 март от "Агрополихим" заявяват, че такъв протест е нямало, а показаното от "Девня – древна и модерна" било "обичайна гледка всеки работен ден между 11:30 и 13:00 часа, когато работещите са в обедна почивка".   Същевременно "Нова Варна" цитира свой източник, според който всички, които "обичайно" са си стояли навън в обедната почивка на 15 март, са наказани административно и няма да получат премия през месец май . Тази информация провокира репортер да отправи и въпроса дали има наказани сред тези "обичайно" стоящи си навън, но от "Агрополихим" не дават конкретен отговор.  На всичкото отгоре от завода са си позволили да излъжат официално, че