Пропускане към основното съдържание

В Девня представиха законопроект за умствено изостанали лица


Да се променят нагласите към хората с интелектуални затруднения и да им се даде правото да вземат подкрепени решения, като за целта отпадне институтът на поставянето под запрещение. Това е философията на проектозакона за физическите лица и мерките за подкрепа, който бе представен в Девня от ръководителките на Сдружение "Семеен център – Мария". Неправителствената организация е основен "двигател" на инициативата за синхронизиране на родното законодателство с Конвенцията на ООН за правата на хората с интелектуални увреждания. 

На дискусията, чийто домакин бе Дневният център за хора с увреждания (ДЦХУ), присъстваха заместник-кметът на Девня Донка Йорданова и служители на общинската администрация, представители на социални институции, потребители на услуги в ДЦХУ и др. 
Семейният кодекс от 1949 година поставя под запрещение умствено изостаналите, третирайки ги като умопомрачени и душевно болни, и безусловно ги лишава от всякакви граждански права. През 2012 година България ратифицира Конвенцията на ООН за правата на хората с интелектуални увреждания, с която е съобразен миналият на първо четене проектозакон. Той предвижда т. нар. "подкрепящи мрежи", които ще се състоят от близки на затрудненото лице, посочени от него, и ще се ръководят и координират от фасилитатор. Тези доброволни структури ще помагат на навършилите пълнолетие с интелектуални недъзи да правят различни избори, включително и такива с правни последици.  
Никой обаче не дава гаранции, че бъдещият закон няма да се "побългари" и да отключи "Кутията на Пандора", особено след като лицата с интелектуални затруднения един ден останат без родителско рамо. В крайна сметка всички спорове ще се решават в съда, отговори председателят на Сдружението Галя Койчева, но въпросът е кой ще отнесе казуса до Темида – умствено изостаналото лице или загрижените за него доброволци от "подкрепящата мрежа" начело с фасилитатора, за който се оказа, че по закон ще действа безконтролно.  
Според заместник-председателя на неправителствената организация Мария Чанкова законопроектът предполага промяна на ценностно ниво, като даде за пример Западна Европа и Канада, но не разясни как точно "еволюцията" на човешките отношения ще се случи в България. Стана ясно, че бъдещият закон може да ограничава някои права на лицата – в зависимост от степента на техните интелектуални дефицити, тоест ще е налице частично запрещение, което ще се атестира на всеки 3 години. Така или иначе въпросителните около законопроекта не са никак пренебрежими, а Галя Койчева призна, че той не среща особено одобрение сред представителите на юридическата общност, участвали в обсъждането му.   
В рамките на събитието в ДЦХУ – Девня бе подредена изложба "Възможности" на потребители на Дневен център "Слънчевата къща" – град Варна, който е под шапката на Сдружение "Семеен център – Мария". Експозицията представя бижута, картини и произведения на приложното изкуство, изработени от хора със специални потребности.







Популярни публикации от този блог

Варвара вари, Сава пече, Никола гости посреща (автентични рецепти)

Народният празничен календар на българина и свързаните с него обичаи и обреди, макар и позабравени в последните десетилетия, играят изключително важна роля за опазване и укрепване на националното ни самосъзнание. В забързаното си компютърно ежедневие все по-често пропускаме да осъзнаем смисъла и символиката на важни календарни празници, почитани от нашите родители и прадеди. Календарните празници и обичаи са свързани с определени моменти от годишната смяна на сезоните. В края на годината те навлизат в т.н. зимен цикъл – празници, чиито гадания и предсказания говорят за предстоящата стопанска година, за здравето и благополучието в семейството. Някои определят наскоро отминалия Андреевден (30 ноември) за начало на зимните празници, но по-разпространена е представата, че  „Варвара завървява празниците”, тоест след нея идват и другите празници. Трите последователни празника: Света Варвара (4 декември), Света Сава (5 декември) и Свети Никола (6 декември) слагат началото на коледно

Потапяне в дълбините на Вълшебния извор (снимки)

Вълшебният извор, град Девня Мнозина може би са чували за древния Вълшебен извор и за печалната съдба  на неговите братя и сестри, които сега текат хлорирани през варненските чешми и захранват с вода девненските заводи. Не са малко и онези, които са имали щастието да посетят това райско кътче на природата край горното течение на река Девня, в което според древните предания наистина са се случвали чудеса (виж легендата най-долу).  Група любители на подводните приключения обаче са имали щастието да видят отблизо причудливото дъно на извора дълбок, където "вечна младост спи", както се пееше в една песен на "Щурците".  Водолазите са се гмурнали в дълбините на Вълшебния извор още през пролетта на 2014 година, заснели са с подводна камера своето приключение и са се тагнали в приятелската компания на Вълшебен извор .  "Най-близо до себе си"  –  това е лаконичният коментар на Таня Николова за усещането от потапянето в подводната и-реално

"Агрополихим" тиражира нагли лъжи след протеста на работниците

Работници в химическия завод "Агрополихим" в Девня са потресени от неистините, които се тиражират в публичното пространство след спонтанния протест срещу ниските възнаграждения и опасните условия на труд. В публикация на сайта "Нова Варна" с дата 21 март от "Агрополихим" заявяват, че такъв протест е нямало, а показаното от "Девня – древна и модерна" било "обичайна гледка всеки работен ден между 11:30 и 13:00 часа, когато работещите са в обедна почивка".   Същевременно "Нова Варна" цитира свой източник, според който всички, които "обичайно" са си стояли навън в обедната почивка на 15 март, са наказани административно и няма да получат премия през месец май . Тази информация провокира репортер да отправи и въпроса дали има наказани сред тези "обичайно" стоящи си навън, но от "Агрополихим" не дават конкретен отговор.  На всичкото отгоре от завода са си позволили да излъжат официално, че