Пропускане към основното съдържание

Фотоволтаична централа с мощност до 180 MW ще заработи в Девня

Снимката е илюстративна/ businessbulgaria.org

Фотоволтаична електроцентрала (ФВЕЦ) ще заработи в Девня, след като местният парламент даде предварително съгласие за промяна на предназначението на 4 имота – публична общинска собственост, и изготвяне на подробен устройствен план за изграждане на ФВЕЦ върху тях. Инвестиционният проект е на фирма "4Б СОЛАР" ЕООД, която трябва да го реализира на три етапа до края на 2022 година. 

Общинският съвет възложи на кмета Свилен Шитов да сключи договор с дружеството за учредяване възмездно право на строеж за срок от 50 години върху четирите имота, които се водят пасища десета категория. Три от тях се намират в местността Каровча, а четвъртият – в Царското. По предварителни проучвания върху тях могат да се поставят фотоволтаични модули с обща инсталирана мощност до 180 мегавата. Стойността на инвестицията е над 100 млн. евро, което означава, че в местната хазна ще постъпят около 2 млн. евро още при даване разрешението за строеж. Тези около 4 млн. лева са изключително необходими за ремонта и благоустройството на градската инфраструктура, подчерта кметът Свилен Шитов. Местният парламент задължи "4 Б СОЛАР" да превежда пропорционално по сметката на общината по 200 евро на мегават въведена в експлоатация мощност за 50-годишния срок на отстъпеното право на строеж. 
Фирмата заема имотите срещу сумата от 110 хил. лева, която е изчислена от лицензиран оценител. До края на 2018 г. "4Б СОЛАР" ЕООД трябва да изгради присъединителна подстанция 110 KV/20 KV и мощност до 5 MW, която до декември 2020 г. трябва да нарасне до 65 MW, а до края на 2022 година – до 110 MW. Най-късно ще бъде оползотворено пасището в местността Царското, което е отдадено под наем до 2020 година. 

"С реализирането на тази сделка, от една страна, ще бъдат осигурени всички законови предпоставки за развитието на инвестиционния процес в общината, а от друга – ще увеличим приходите в местната хазна: веднъж еднократно, посредством приходите от правото на строеж, и втори път – от ежегодното получаване на местни данъци и такси, заяви кметът Свилен Шитов. – Също така ще се създадат работни места за експлоатация на фотоволтаичната централа. Съоръжението е от обществена полза, която в определени моменти може да допринесе за енергийната стабилност на града", посочи кметът. По думите му с инвеститора са водени предварителни разговори да покрива 60% от разхода на Община Девня за улично осветление след въвеждане в експлоатация на екоцентралата. 
От местната администрация категорично опровергаха плъзналите в града злоумишлени слухове, че реализацията на проекта щяла да доведе до масова сеч на дървета. Такива има само по протежението на санитарно-орханителната зона в местността Царското и няма как да бъдат изсечени, защото са извън границите на общинския имот. В останалата част по тези земи дървета няма, а само треви, храсталаци и камъни. Освен това изграждането на фотоволтаиците ще е на достатъчно голяма височина, за да не се възпрепятства ползването на земите и като пасища. 






Популярни публикации от този блог

Варвара вари, Сава пече, Никола гости посреща (автентични рецепти)

Народният празничен календар на българина и свързаните с него обичаи и обреди, макар и позабравени в последните десетилетия, играят изключително важна роля за опазване и укрепване на националното ни самосъзнание. В забързаното си компютърно ежедневие все по-често пропускаме да осъзнаем смисъла и символиката на важни календарни празници, почитани от нашите родители и прадеди. Календарните празници и обичаи са свързани с определени моменти от годишната смяна на сезоните. В края на годината те навлизат в т.н. зимен цикъл – празници, чиито гадания и предсказания говорят за предстоящата стопанска година, за здравето и благополучието в семейството. Някои определят наскоро отминалия Андреевден (30 ноември) за начало на зимните празници, но по-разпространена е представата, че  „Варвара завървява празниците”, тоест след нея идват и другите празници. Трите последователни празника: Света Варвара (4 декември), Света Сава (5 декември) и Свети Никола (6 декември) слагат началото на коледно

Потапяне в дълбините на Вълшебния извор (снимки)

Вълшебният извор, град Девня Мнозина може би са чували за древния Вълшебен извор и за печалната съдба  на неговите братя и сестри, които сега текат хлорирани през варненските чешми и захранват с вода девненските заводи. Не са малко и онези, които са имали щастието да посетят това райско кътче на природата край горното течение на река Девня, в което според древните предания наистина са се случвали чудеса (виж легендата най-долу).  Група любители на подводните приключения обаче са имали щастието да видят отблизо причудливото дъно на извора дълбок, където "вечна младост спи", както се пееше в една песен на "Щурците".  Водолазите са се гмурнали в дълбините на Вълшебния извор още през пролетта на 2014 година, заснели са с подводна камера своето приключение и са се тагнали в приятелската компания на Вълшебен извор .  "Най-близо до себе си"  –  това е лаконичният коментар на Таня Николова за усещането от потапянето в подводната и-реално

"Агрополихим" тиражира нагли лъжи след протеста на работниците

Работници в химическия завод "Агрополихим" в Девня са потресени от неистините, които се тиражират в публичното пространство след спонтанния протест срещу ниските възнаграждения и опасните условия на труд. В публикация на сайта "Нова Варна" с дата 21 март от "Агрополихим" заявяват, че такъв протест е нямало, а показаното от "Девня – древна и модерна" било "обичайна гледка всеки работен ден между 11:30 и 13:00 часа, когато работещите са в обедна почивка".   Същевременно "Нова Варна" цитира свой източник, според който всички, които "обичайно" са си стояли навън в обедната почивка на 15 март, са наказани административно и няма да получат премия през месец май . Тази информация провокира репортер да отправи и въпроса дали има наказани сред тези "обичайно" стоящи си навън, но от "Агрополихим" не дават конкретен отговор.  На всичкото отгоре от завода са си позволили да излъжат официално, че