Пропускане към основното съдържание

Нови придобивки, безброй забавления и изненади за Деня на детето в Девня (обзор)


Модерна кафе-сладкарница, нова детска площадка, куклен театър на открито, много забавления, игри и позитивни емоции белязаха Международния ден на детето в Девня. Общината се погрижи всички малчугани да се почувстват специални, а усмивките им да не слязат дори за миг от техните лица. 

Безспорно най-голям обществен интерес предизвика откриването на новата кафе-сладкарница в квартал "Повеляново", която разполага с модерен детски кът. Тя носи името на анимационното филмче "КъртикЪ" и се помещава в Младежкия дом. Този обект винаги е бил със статут на кафе-сладкарница, но години наред функционираше незаконно като дискотека. 
След като разтрогна договора с фирмата наемател, кметът Свилен Шитов превърна бившата дискотека в сладкарница за чудо и приказ, с което изпълни едно от предизборните си обещания. Малките повеляновчета пък веднага щурмуваха детския кът. 
Новата придобивка е 100% общинска собственост, което е гаранция, че предназначението ѝ няма да бъде променено с течение на времето, а правилата за вътрешен ред ще се спазват стриктно. Заведението е оборудвано с камери за външно и вътрешно видеонаблюдение, което ще окаже своя превантивен ефект по отношение на обществения ред в и около обекта. 
Новината за модерната сладкарница, в която повеляновци могат да организират рождените дни на децата си и други празнични събития, предизвика голям фурор в социалната мрежа Facebook. 
"Това е една невероятна придобивка и трябва да се цени и пази много", е написала Павлина Лазарова. "Браво на кмета, досега в "Повеляново" е нямало такава придобивка", коментира Боянка Василева. "Браво на новия кмет, най-после да имаме истински кмет", пише Станимир Георгиев. 
Кметът като барман
Всички потребители на социалната мрежа е добре да лайкнат страницата Детски център КъртикЪ, за да се информират за предстоящите събития, които ще се организират в кафе-сладкарницата. Това е първото заведение в града, което е изцяло общинска собственост. Няма обаче да е единственото, заяви кметът Свилен Шитов. Вече е планирано старата детска градина в кв. "Девня 1" да се превърне в обединен детски център. В него ще има както кафе-сладкарница, така и помещения за кръжочни и други извънкласни дейности. В момента тече процедура по избор на изпълнител, обясни кметът. 
В компанията на аниматор малките повеляновчета имаха възможността да поиграят на новата детска площадка пред сладкарницата, която е оборудвана с ударопоглъщаща настилка и беседка за родителите
Пъстър и вълнуващ детски празник на първи юни имаше и в квартал "Река Девня". Заслугата за това бе на НЧ "Отец Паисий 1928" и на индустриалния гигант "Агрополихим", който с всеки изминал ден се доказва като ефективен и надежден партньор на общината. 
Азотноторовият завод подкрепи финансово инициативата за детски празник в двора на читалището, благодарение на което малчуганите от квартала бяха зарадвани с представление на Държавния куклен театър - Варна. 
Самодейни детски групи също изнесоха атрактивна празнична програма, а заедно с местните момчета кметът Свилен Шитов си припомни игрите със стъклени топчета, по-известни като лимки. От "Агрополихим" осигуриха торбички с лакомства за всички малчугани.
Промишлени количества сладки и солени изкушения бе подготвила Община Девня за общоградското тържество в квартал "Девня 2". Детски аниматори, батути, в които малчуганите скачаха на воля, много забавни игри, песни и танци изпълниха обновения парк "Албена". 
Развръзката на празничния ден дойде малко преждевременно, след като в късните следобедни часове се изля проливен дъжд. За сметка на това програмата и емоциите бяха много наситени. 

Коментари

Публикуване на коментар

Спазвайте добрия тон, не отправяйте обиди и клевети, както и лични нападки, основани на завист и реваншизъм. Няма да се толерират коментари и публикации, насаждащи омраза, както и такива, засягащи достойнството на личности или групи хора на национална, етническа, расова, религиозна, възрастова, професионална (съсловна), сексуална и друга основа. Пишете грамотно и на кирилица (изключения за латиница се допускат само ако потребителят заяви, че няма техническа възможност да използва кирилица на своя компютър или смартфон). Не се допускат рекламни съобщения, обяви и коментари, които нямат допирни точки с темата, както и всякакъв вид спам. Ще бъде изтривано и всякакво съдържание, свързано с насилие, фанатизъм, порнография или в нарушение на общите правила за ползване на Blogger.







Популярни публикации от този блог

Варвара вари, Сава пече, Никола гости посреща (автентични рецепти)

Народният празничен календар на българина и свързаните с него обичаи и обреди, макар и позабравени в последните десетилетия, играят изключително важна роля за опазване и укрепване на националното ни самосъзнание. В забързаното си компютърно ежедневие все по-често пропускаме да осъзнаем смисъла и символиката на важни календарни празници, почитани от нашите родители и прадеди. Календарните празници и обичаи са свързани с определени моменти от годишната смяна на сезоните. В края на годината те навлизат в т.н. зимен цикъл – празници, чиито гадания и предсказания говорят за предстоящата стопанска година, за здравето и благополучието в семейството. Някои определят наскоро отминалия Андреевден (30 ноември) за начало на зимните празници, но по-разпространена е представата, че  „Варвара завървява празниците”, тоест след нея идват и другите празници. Трите последователни празника: Света Варвара (4 декември), Света Сава (5 декември) и Свети Никола (6 декември) слагат началото на коледно

Потапяне в дълбините на Вълшебния извор (снимки)

Вълшебният извор, град Девня Мнозина може би са чували за древния Вълшебен извор и за печалната съдба  на неговите братя и сестри, които сега текат хлорирани през варненските чешми и захранват с вода девненските заводи. Не са малко и онези, които са имали щастието да посетят това райско кътче на природата край горното течение на река Девня, в което според древните предания наистина са се случвали чудеса (виж легендата най-долу).  Група любители на подводните приключения обаче са имали щастието да видят отблизо причудливото дъно на извора дълбок, където "вечна младост спи", както се пееше в една песен на "Щурците".  Водолазите са се гмурнали в дълбините на Вълшебния извор още през пролетта на 2014 година, заснели са с подводна камера своето приключение и са се тагнали в приятелската компания на Вълшебен извор .  "Най-близо до себе си"  –  това е лаконичният коментар на Таня Николова за усещането от потапянето в подводната и-реално

"Агрополихим" тиражира нагли лъжи след протеста на работниците

Работници в химическия завод "Агрополихим" в Девня са потресени от неистините, които се тиражират в публичното пространство след спонтанния протест срещу ниските възнаграждения и опасните условия на труд. В публикация на сайта "Нова Варна" с дата 21 март от "Агрополихим" заявяват, че такъв протест е нямало, а показаното от "Девня – древна и модерна" било "обичайна гледка всеки работен ден между 11:30 и 13:00 часа, когато работещите са в обедна почивка".   Същевременно "Нова Варна" цитира свой източник, според който всички, които "обичайно" са си стояли навън в обедната почивка на 15 март, са наказани административно и няма да получат премия през месец май . Тази информация провокира репортер да отправи и въпроса дали има наказани сред тези "обичайно" стоящи си навън, но от "Агрополихим" не дават конкретен отговор.  На всичкото отгоре от завода са си позволили да излъжат официално, че