Пропускане към основното съдържание

Безплатни ясли и градини в Девня, броят по 500 лева на бебе

От догодина родителите в Девня няма да плащат такси за детски ясли, градини и млечни кухни. Предложението на кмета Свилен Шитов бе гласувано с пълно мнозинство на последното за годината заседание на Общинския съвет. Сесията бе открита с коледарски спектакъл и сурвакарски наричания в изпълнение на малчугани от детска градина "Здравец" – кв. "Повеляново".
"През 2017-а преизпълнихме план-сметката на бюджета, а преходният остатък е в размер на 269 хил. лева. Същевременно общият приход от детски ясли и градини е от порядъка на 40 хил. лева, така че можем да си позволим да поемем този разход, за да облекчим младите семейства", обоснова се Свилен Шитов.  
По негово предложение от местния бюджет оттук нататък ще бъдат отпускани по 500 лева за всяко новородено дете.  Изискванията към родителите са да са навършили пълнолетие и да живеят на територията на общината. 
Общо 3 хил. лева еднократна финансова помощ гласува местният парламент за семейството на тризначките Йоана, Елица и Рая, които се родиха на 15 януари м.г. "Трябва да подпомогнем това прекрасно семейство с единствените тризнаци, които са се раждали на територията на общината. Жестът е много важен в точния момент", коментира кметът Свилен Шитов, който връчи чек на бащата на трите момиченца, известни като Талисманчетата на Девня, а на тях раздаде торбички с лакомства. 
С чекове от по хиляда лева се сдобиха и двама изявени спортисти от Девня – ММА бойците Фердун Османов и Димитър Костов, които прославиха България и родния си град пред света. 
Общо 7 хил. лева бяха отпуснати и на три църковни настоятелства на територията на общината. Средствата ще се изразходват за ремонт и стенописи на православните храмове в селата Кипра и Падина, както и за декорация на ритуалния дом в квартал "Повеляново".  

Коментари







Популярни публикации от този блог

Варвара вари, Сава пече, Никола гости посреща (автентични рецепти)

Народният празничен календар на българина и свързаните с него обичаи и обреди, макар и позабравени в последните десетилетия, играят изключително важна роля за опазване и укрепване на националното ни самосъзнание. В забързаното си компютърно ежедневие все по-често пропускаме да осъзнаем смисъла и символиката на важни календарни празници, почитани от нашите родители и прадеди. Календарните празници и обичаи са свързани с определени моменти от годишната смяна на сезоните. В края на годината те навлизат в т.н. зимен цикъл – празници, чиито гадания и предсказания говорят за предстоящата стопанска година, за здравето и благополучието в семейството. Някои определят наскоро отминалия Андреевден (30 ноември) за начало на зимните празници, но по-разпространена е представата, че  „Варвара завървява празниците”, тоест след нея идват и другите празници. Трите последователни празника: Света Варвара (4 декември), Света Сава (5 декември) и Свети Никола (6 декември) слагат началото на коледно

Потапяне в дълбините на Вълшебния извор (снимки)

Вълшебният извор, град Девня Мнозина може би са чували за древния Вълшебен извор и за печалната съдба  на неговите братя и сестри, които сега текат хлорирани през варненските чешми и захранват с вода девненските заводи. Не са малко и онези, които са имали щастието да посетят това райско кътче на природата край горното течение на река Девня, в което според древните предания наистина са се случвали чудеса (виж легендата най-долу).  Група любители на подводните приключения обаче са имали щастието да видят отблизо причудливото дъно на извора дълбок, където "вечна младост спи", както се пееше в една песен на "Щурците".  Водолазите са се гмурнали в дълбините на Вълшебния извор още през пролетта на 2014 година, заснели са с подводна камера своето приключение и са се тагнали в приятелската компания на Вълшебен извор .  "Най-близо до себе си"  –  това е лаконичният коментар на Таня Николова за усещането от потапянето в подводната и-реално

Четири пресъхнали чешми в Девня текнаха отново (снимки)

Четири пресъхнали чешми в землището на община Девня текнаха отново, след като по инициатива на кмета Свилен Шитов водоносните слоеве бяха дренирани и изведени до чучурите на съоръженията. Две от чешмите, по които отново тече вода, са в местността Глиган чешма, третата е в местността Ловката, а четвъртата – в квартал „Повеляново“, където се работи по възстановяване на водоподаването към още една чешма. Построената в чест на 1300 години България Глиган чешма, на която е кръстена и заобикалящата я гориста местност, утвърдила се като предпочитана пикник и офроуд дестинация, бе пресъхнала от доста време. Същото се отнасяше и за намиращата се в непосредствена близост Гечова чешма, чийто чучур е с формата на глиганска глава.  Посетителите на живописната местност отново могат да утоляват жаждата си с прясна вода от земните недра и да си спомнят с благодарност за родолюбци като Стоян Жечев, изградил чешмата в памет на своя брат и бетонния кръст, който се извисява над Девненската